PRVO POTPISAO, PA BI SAD DA RAZGOVARA: Tramp šalje ministra da priča sa EU o carinama
Foto: EPA

OBRNUTIM REDOM

PRVO POTPISAO, PA BI SAD DA RAZGOVARA: Tramp šalje ministra da priča sa EU o carinama

Planeta -

VAŠINGTON - Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio danas da će njegov ministar trgovine Vilbur Ros razgovarati s predstavnicima Evropske unije o evropskim carinskim tarifama, koje su, prema tvrdnjama Trampa, nepravedne po SAD.

"Ministar trgovine SAD Vilbur Ros će razgovarati s predstavnicima Evropske unije o ukidanju velikih tarifa i barijera koje koriste protiv SAD. To nije fer prema našim poljoprivrednicima i proizvođačima", napisao je Tramp na Tviteru.

Evropska komisija prethodno je izrazila očekivanje da će ove nedelje imati kontakte sa SAD zbog uvođenja tarifa na uvozni čelik i aluminijum, ali je dodala da nisu zakazani zvanični razgovori.

Tramp je potpisao u četvrtak, 8. marta, ukaz o uvođenju tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma. Od tarifa su, za sada, izuzeti Meksiko i Kanada.

Tramp smatra da na taj način štiti američke radnike, a saveznici SAD-a su najavili da će uzvratiti na spornu meru. Američki predsednik je proteklog vikenda ponovo zatražio od EU da obustavi trgovinske prepreke za proizvode iz SAD, navodeći da postoje "divne članice Evropske unije koje tretiraju SAD veoma loše u oblasti trgovine".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo zašto je programer ubio kolegu i pokušao da ubije sebe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track