MATIS U NENAJAVLJENOJ POSETI U KABULU: Pobeda u Avganistanu je još uvek moguća
Foto: EPA

POMIRENJE

MATIS U NENAJAVLJENOJ POSETI U KABULU: Pobeda u Avganistanu je još uvek moguća

Planeta -

Američki ministar odbrane, Džejms Matis, rekao je danas da veruje da je pobeda u Avganistanu još uvek moguća, i to ne nužno na bojnom polju već putem omogućavanja pomirenja talibana i avganistanske vlade.

Matis je izjavu dao malo pre nego što je stigao u Kabul, gde su mere bezbednosti bile takve da novinarima koji putuju s njim nije bilo dozvoljeno da objavljuju vesti dok pratnja nije otišla s aerodroma u Kabulu u štab vojne koalicije pod vođstvom SAD.

To je bilo prvi put da su takva ograničenja primenjena prilikom posete nekog šefa Pentagona Avganistanu. Matis je naveo da će razgovarati s avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i najvišim američkim komandantima u toj zemlji.

"Nadamo se pobedi u Avganistanu", rekao je Matis, dodavši da "nije reč o vojnoj pobedi već će pobeda biti političko pomirenje" s talibanima, koji su doveli situaciju u pat poziciju i do sada pokazivali malo želje za ustupcima vladi u Kabulu.

Matis, penzionisani general marinaca koji je početkom invazije 2001. komandovao trupama na jugu Avganistana, rekao je bi navođenje velikog broja talibana na pomirenje možda bilo "preveliko očekivanje", pa je naglasak na privlačenje jednog po jednog dela tog islamističkog pokreta.

On je takav pristup opisao kao napor da se "odvajaju oni koji su umorni od borbe" posle više od 16 godina rata.

"Znamo da postoji interes s njihove strane", naveo je šef Pentagona.

Matis je pobedu u Avganistanu definisao kao politički dogovor talibana i vlade, uz postojanje avganistanske vojske sposobne da uglavnom samostalno osigura zemlju. Tada, kako je rekao, Avganistan neće biti "utočište za međunarodne napade", kao što je bio kad je Al Kaida iskoristila tu zemlju kao odskočnu dasku za napade na SAD 11. septembra 2001.

Američki obaveštajci predviđaju da će rat ostati u pat poziciji, dok je specijalni izvestilac Pentagona za Avganistan u februarskom izveštaju naveo da je kontrola avganistanske vlade nad teritorijom na najnižem nivou od 2015, dok talibani kontrolišu najveću teritoriju od tada.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track