Najnovije vesti

KO JE MAJK POMPEO? Novi državni sekretar SAD ratoboran prema Severnoj Koreji, ubio bi Snoudena i zabranio abortuse
Foto: AP

Kontroverzna ličnost

KO JE MAJK POMPEO? Novi državni sekretar SAD ratoboran prema Severnoj Koreji, ubio bi Snoudena i zabranio abortuse

Planeta

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Majk Pompeo, koga je predsednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Severne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Pompeo (54), koji redovno izveštava Trampa o obaveštajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmera ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog meseca u sedištu CIA-e imao s ruskim obaveštajnim šefovima.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran "nemilosrdno trka za prevlast u regionu".

Zalagao se za CIA-ine metode mučenja i špijuniranje stanovništva SAD

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca. U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje "podataka o podacima" u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Pre nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

U 2014. Senat je objavio deo svog izveštaja o mučenju CIA zatvorenika između 2001. i 2006. godine, uključujući, "potapanje, upotrebu električnih šokova, pasa, golotinje, hipotermije i izrugivanja. ”

Pompeo je pomenuti izveštaj razmotrio i prokomentarisao:

"Muškarci i žene koji su bili zaduženi da nas čuvaju posle 11. septembra, naša vojska i obaveštajna služba, svi su oni junaci, a ne piuni u nekoj liberalnoj igri koju igraju ACLU i senator Fajnstin. Oni nisu mučitelji, oni su patriote. Programi koji su se koristili bili su zakonski i ustavni, i sprovedeni su s punim znanjem senatora Fajnstina.

foto: Reuters

Smatra da Edvarda Snoudena treba osuditi na smrt

Tokom nastupa na C-Spanu, Pompeo je rekao da bi Edvard Snouden, bivši pripadnik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji je pustio u javnost tajne podatke i koji sada živi u Rusiji, za ono što je učinio, treba da bude osuđen na smrtnu kaznu.

"Trebalo bi ga vratiti iz Rusije a mislim da bi odgovarajući ishod bila smrtna kazna zbog toga što je moje prijatelje, svoje prijatelje koji danas služe u vojsci, izložio ogromnom riziku zbog informacija koje je ukrao i potom predao stranim silama ", rekao je Pompeo.

Pompeo, koji je evangelistički hrišćanin, je protiv pobačaja pa čak i u slučajevima silovanja i incesta, kaže AP, a dopustio bi ga samo u slučaju da je majčin život u opasnosti. Pompeo je takođe glasao protiv planiranog roditeljstva, nazvavši ga "najvećim komercijalnim trgovcem abortusa u SAD". Smatra da država ne sme da finansira praktikovanje abortusa. Pročitajte više na: https://www.express.hr/top-news/ubio-bi-snowdena-spijunirao-gra-ane-i-zabranio-pobacaj-14726 - www.express.hr

Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tramp je danas objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a da na njegovo mesto dolazi Đina Haspel.

Kurir.rs/Tanjug/Express.hr

Foto: Reuters, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO JE UHAPŠEN U AKCIJI RAZBIJANJA ELITNE PROSTITUCIJE: Studentkinje, makroi i još...?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...