KO JE MAJK POMPEO? Novi državni sekretar SAD ratoboran prema Severnoj Koreji, ubio bi Snoudena i zabranio abortuse
Foto: AP

Kontroverzna ličnost

KO JE MAJK POMPEO? Novi državni sekretar SAD ratoboran prema Severnoj Koreji, ubio bi Snoudena i zabranio abortuse

Planeta -

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Majk Pompeo, koga je predsednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Severne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Pompeo (54), koji redovno izveštava Trampa o obaveštajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmera ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog meseca u sedištu CIA-e imao s ruskim obaveštajnim šefovima.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran "nemilosrdno trka za prevlast u regionu".

Zalagao se za CIA-ine metode mučenja i špijuniranje stanovništva SAD

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca. U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje "podataka o podacima" u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Pre nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

U 2014. Senat je objavio deo svog izveštaja o mučenju CIA zatvorenika između 2001. i 2006. godine, uključujući, "potapanje, upotrebu električnih šokova, pasa, golotinje, hipotermije i izrugivanja. ”

Pompeo je pomenuti izveštaj razmotrio i prokomentarisao:

"Muškarci i žene koji su bili zaduženi da nas čuvaju posle 11. septembra, naša vojska i obaveštajna služba, svi su oni junaci, a ne piuni u nekoj liberalnoj igri koju igraju ACLU i senator Fajnstin. Oni nisu mučitelji, oni su patriote. Programi koji su se koristili bili su zakonski i ustavni, i sprovedeni su s punim znanjem senatora Fajnstina.

foto: Reuters

Smatra da Edvarda Snoudena treba osuditi na smrt

Tokom nastupa na C-Spanu, Pompeo je rekao da bi Edvard Snouden, bivši pripadnik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji je pustio u javnost tajne podatke i koji sada živi u Rusiji, za ono što je učinio, treba da bude osuđen na smrtnu kaznu.

"Trebalo bi ga vratiti iz Rusije a mislim da bi odgovarajući ishod bila smrtna kazna zbog toga što je moje prijatelje, svoje prijatelje koji danas služe u vojsci, izložio ogromnom riziku zbog informacija koje je ukrao i potom predao stranim silama ", rekao je Pompeo.

Pompeo, koji je evangelistički hrišćanin, je protiv pobačaja pa čak i u slučajevima silovanja i incesta, kaže AP, a dopustio bi ga samo u slučaju da je majčin život u opasnosti. Pompeo je takođe glasao protiv planiranog roditeljstva, nazvavši ga "najvećim komercijalnim trgovcem abortusa u SAD". Smatra da država ne sme da finansira praktikovanje abortusa. Pročitajte više na: https://www.express.hr/top-news/ubio-bi-snowdena-spijunirao-gra-ane-i-zabranio-pobacaj-14726 - www.express.hr

Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tramp je danas objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a da na njegovo mesto dolazi Đina Haspel.

Kurir.rs/Tanjug/Express.hr

Foto: Reuters, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO JE UHAPŠEN U AKCIJI RAZBIJANJA ELITNE PROSTITUCIJE: Studentkinje, makroi i još...?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track