(VIDEO) ZEMLJU ĆE SUTRA POGODITI VELIKA SOLARNA OLUJA: Talas naelektrisanih čestica izazvaće ozbiljne poremećaje i štete!
Foto: Profimedia

katastrofa u najavi

(VIDEO) ZEMLJU ĆE SUTRA POGODITI VELIKA SOLARNA OLUJA: Talas naelektrisanih čestica izazvaće ozbiljne poremećaje i štete!

Planeta -

Velika solarna (elektromagnetna) oluja pogodiće Zemlju 14. i 15. marta, upozorava NASA.

Iako neće biti toliko jaka da vrati čovečanstvo u kameno doba, talas naelektrisanih čestica mogao bi da ugrozi rad i ošteti satelite, izazove prekid struje, poremeti frekvencije koje se koriste za komunikaciju u navigaciji

Solarne oluje mogu da deluju i ugroze i magnetno polje Zemlje. Ove aktivnosti na Suncu često se prepoznaju i kao "sunčeve pege", odnosno tamne mrlje na površini zvezde. Može da se pojavi i aurora borealis, odnosno prelepa igra svetosti na nebu koja će moći da se vidi samo na dalekom severu.

Solarne oluje nastaju usled eksplozija na površini Sunca, koje stvaraju masu naelektrisanih čestica. Elektomagnetna oluja pogodiće Zemlju 14. i 15. marta i tom prilikom će "polarna svetlost" moći da se vidi i u južnijim delovima planete, odnosno na severu Engleske, u Škotskoj, Mičigenu i Mejnu.

NASA je objavila da će ovo biti najveća solarna oluja ove godine. Oluje se rangiraju prema jačini, i obeležavaju slovima. Slovom G se označava najslabija, R srednje jačine a S je znak za najjaču solarnu oluju.

NASA je predstojeću oluju rangirala slovom G. Američka svemirska planira da pošalje na Sunce Parkerovu solarnu letelicu koja će prići Suncu bliže nego bilo koja predhodna.

Kurir.rs/Metro

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track