(VIDEO) LONDON PREKIDA SVE VEZE SA MOSKVOM: Mejova izbacuje 23 ruskih diplomata, Rusija zapretila odmazdom!
Foto: Printscreen/ Youtube

SLUČAJ SKRIPALJ

(VIDEO) LONDON PREKIDA SVE VEZE SA MOSKVOM: Mejova izbacuje 23 ruskih diplomata, Rusija zapretila odmazdom!

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će ta zemlja proterati 23 ruskih diplomata posle trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja, a dala im je rok od nedelju dana da napuste Britaniju.

Proteruje se 23 od 58 diplomata, što je najveći broj u poslednjih 30 godina.

Takođe, prekidaju se sve bilateralne posete sa Rusijom, a otkazuje se i poseta Sergeja Lavrova Britaniji. Ministri i članovi kraljevske porodice neće doći na Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se ove godine održava u Rusiji.

Osim toga, ruske nekretnine u Velikoj Britaniji će biti zamrznute ukoliko postoji opasnost po bezbednost, navodi se.

Sa druge strane, Rusija je već najavila da će odgovoriti na takav način da će

"Britanija shvatiti svu neodgovornost ovakvih postupaka", prenosi Sputnjik. "Političko delovanje Velike Britanije je odgovorno za ozbiljno narušavanje rusko-britanskih odnosa", saopštila je ambasada Rusije.

"Nemamo nikakvo neslaganje sa ruskim narodom... tragično je da je predsednik Vladimir Putin odlučio da deluje na ovakav način. I dok naš odgovor deluje grubo, mora ostati veran našim vrednostima. Mnogi Rusi doprinose našoj zemlji i biće dobrodošli, ali za one koji nam ne žele dobro poruka je jasna - niste dobrodošli", rekla je Tereza Mej.

Premijerka je istakla da Rusija nije dala nijedno uverljivo objašnjenje o slučaju Sergeja Skripalja, već su umesto toga odgovorili sarkazmom i prezirom.

"Rusija je odgovorna za incident sa Sergejom Skripaljem, što predstavlja nezakonitu upotrebu sile protiv Britanije", kaže Mejova.

foto: EPA

Britanija je danas zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi, kako je saopšteno u Londonu, zemlje članice obavestila o novim detaljima u vezi sa istragom oko trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

To je objavilo britansko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru dodajući da će sednica biti održana već danas.

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je u ponedeljak Rusiju da stoji iza napada, a London je dao rok Moskvi do ponoći da objasni kako je nervni gas ruske proizvodnje dospeo u Englesku ili će se u protivnom suočiti sa kontramerama.

foto: Reuters

Rusija je uputila snažan protest britanskoj ambasadorki u Moskvi Lori Bristou, smatrajući da su te optužbe Londona neosnovane.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da su optužbe koje je Velika Britanija uputila Rusiji za trovanje otrovnim gasom bivšeg špijuna Skripalja i njegove ćerke politička predstava i skretanje pažnje međunarodne zajednice koje Rusija neće dozvoliti.

Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

Kurir.rs/Tanjug/Independent

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track