Najnovije vesti

KORBIN: Ne žurite sa svaljivanjem krivice na Moskvu, setite se Iraka
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert, File

upozorenje šefa laburista

KORBIN: Ne žurite sa svaljivanjem krivice na Moskvu, setite se Iraka

Planeta

Dok su SAD, Francuska i Nemačka podržali stav Vlade britanske premijerke Tereze Mej da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke, britanski laburisti su podeljeni po tom pitanju.

Lider vodeće opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin upozorio je danas da političari ne treba da "žure (s izjavama) pre nego što policija sakupi dokaze" i podsetio na pogrešne obaveštajne zaključke korišćene za opravdanje invazije na Irak 2003. godine.

Korbin je naveo da je moguće da su "ruske kriminalne grupe", pre nego ruska država, odgovorne za napad nervnim gasom 4. marta, od kada se Skripalj i njegova ćerka Julija nalaze u kritičnom stanju.

"Tokom godina provedenih u parlamentu previše sam puta video da razborito mišljenje u vreme međunarodne krize bude preplavljeno emocijama i ishitrenim procenama", naveo je Korbin.

Kao primer je naveo tvrdnje Velike Britanije pre rata u Iraku da režim tadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje. Takvo oružje nikad nije pronađeno.

Korbinov stav ponovo je pokrenuo spor između njega, koji je tokom cele karijere kritikovao zapadnu spoljnu politiku, i dela poslanika laburista koji nisu na levom krilu stranke.

Nekoliko poslanika laburista potpisalo je peticiju podrške konzervativnoj Vladi Tereze Mej za njen stav da nema prihvatljivog alternativnog objašnjenja osim ruske odgovornosti za napad u engleskom gradu Solzberiju. Oni su podržali i reakciju britanske Vlade koja je proterala 23 ruske diplomate i prekinula odnose s Moskvom na visokom nivou.

Korbinov kritičar, laburistički poslanik Stiven Kinok rekao je da postoji "fundamentalna potreba za debatom u partiji oko pogleda na svet" i dodao da spada u one članove Laburističke partije koji misle da su NATO i EU "suštinski snaga dobra", a da ima i onih koji se s tim ne slažu.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert, File

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OSTALI BEZ STANA ZBOG PREVARE POSTANARA! Evo kako su izvršitelji oteli stan porodici Maurer!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...