TAJNI SASTANCI: Kimov ministar u Evropi, evo s kim se viđa!
Foto: EPA

POVERLJIVO

TAJNI SASTANCI: Kimov ministar u Evropi, evo s kim se viđa!

Planeta -

Severnokorejski ministar spoljnih poslova danas bi trebalo ponovo da se sastane sa šeficom diplomatije Švedske Margor Valstrom, u jeku spekulacija da bi se susret američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una mogao dogoditi baš u Švedskoj.

Ri Jong-ho boravi u Stokholmu od četvrtka uveče, prenela je agencija AP koja je navela da se detalji razgovora Rija i Valstromove drže u tajnosti.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da će posle razgovora biti obelodanjen sadržaj razgovora.

Valstrom je u petak izjavila da će Švedska biti srećna, ako može da pomogne u rešenju problema na Korejskom poluostrvu, ali da je pronalaženje načina za napredovanje na onima koji su u to umešani.

Agencija AP je ocenila da je poseta severnokorejskog ministra spoljnih poslova Švedskoj iznenađujući potez na koji se može gledati kao na prvi korak ka organizovanju sastanka Trampa i Kima u toj skandinavskoj zemlji.

Švedska ima diplomatske odnose sa Severnom Korejom od 1973. godine i jedna je od retkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu.

Ta zemlja pruža i konzularne usluge SAD u Severnoj Koreji.

Švedski zvaničnici, uključujući i premijera Stefana Levena, raniji su saopštili da je njihova zemlja voljna da pomogne pregovore između SAD i Severne Koreje.

Američki predsednik Donald Tramp pristao je da se sa severnokorejskim liderom Kim Džon-unom sastane do maja.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track