RUSIJA BIRA PREDSEDNIKA: Jedino mala izlaznost može da naškodi Putinu
Foto: EPA, Reuters

Rusija

RUSIJA BIRA PREDSEDNIKA: Jedino mala izlaznost može da naškodi Putinu

Planeta -

MOSKVA - Najizvesniji predsednički izbori u Rusiji održavaju se danas, kada će skoro 110 miliona građana s pravom glasa odlučiti o tome s kolikom prednošću će pobediti aktuelni šef Kremlja - Vladimir Putin!

Prema svim anketama, očekuju se Putinova ubedljiva pobeda i osvajanje četvrtog mandata.

foto: Printscreen

Kedini protivnik od koga šef najveće zemlje na svetu strepi jeste mala izlaznost. Putinu je neophodna što veća izlaznost kako bi imao što veći legitimitet. A Aleksej Navaljni, miljenik Zapada koji nije mogao da se kandiduje zato što je krivično gonjen, pozvao je svoje pristalice na bojkot.

foto: Printscreen

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja izlazak na izbore je najavilo oko 70 odsto građana s prvom glasa. Njih 34 odsto je izjavilo da još nije odlučilo za koga će glasati. Skoro 109 miliona birača moći će da glasa na 97.000 biračkih mesta, a u inostranstvu će još 1,8 miliona birača moći da glasa na 394 biračka mesta u 144 zemlje.

Biračka mesta na Dalekom istoku su otvorena još juče. U Srbiji će građani Rusije moći da glasaju u Ambasadi Rusije u Beogradu, ali kao i u Nišu i Novom Sadu. U Crnoj Gori je organizovano glasanje u Podgorici, a u BiH u Sarajevu i Banjaluci. Za glasanje je dovoljno imati ruski pasoš ili ličnu kartu i nije obavezno upisivanje u birački spisak. Na izborima je registrovano 1.500 stranih posmatrača. Izbori se održavaju na četvrtu godišnjicu pripajanja Krima.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Kurir.rs

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track