NOVIČOK ILI NE? Stručnjaci za hemijsko oružje u Londonu zbog afere Skripalj
Foto: Profimedia

Analiza supstance

NOVIČOK ILI NE? Stručnjaci za hemijsko oružje u Londonu zbog afere Skripalj

Planeta -

Britanski ministar spoljnih poslova, Boris Džonson, najavio je danas da u ponedeljak u Veliku Britaniju dolaze stručnjaci Organizacija za zabranu hemijskog oružja da bi analizirali supstancu kojom je u Engleskoj otrovan bivši dvostruki agent, Rus Sergej Skripalj.

Džonson je takođe obećao "tvrđi pravni arsenal" protiv korupcije i "pranja novca" zbog tog slučaja koji je izazvao krizu između Londona i Moskve i uzajamne diplomatske sankcije.

"Sutra stručnjaci iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja dolaze u Veliku Britaniju", rekao je Džonson na BBC. "Mi ćemo im dati svoje uzorke (supstance) koji će biti analizirani u najuglednijim svetskim laboratorijama".

Ministar spoljnih poslova je rekao da bi rezultat testa trebalo da bude poznat u najboljem slučaju "kroz dve nedelje".

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov, rekao je ranije u istom programu da je Rusija obustavila proizvodnju hemijskog oružja 1992. godine.

Posle odluke Kremlja o proterivanju 23 britanske diplomate, kao odgovor na istovetnu odluku Londona, Boris Džonson je najavio dodatne sankcije.

"Razgovaraćemo ove nedelje na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost o daljim akcijama, ako ih ima, treba uzeti", rekao je on.

On je objasnio da će ljudi "koji su bogatstvo stekli kroz korupciju i veze s Kremljom, s Putinom", morati da pod pretnjom oduzimanja objasne poreklo svoje imovine u Velikoj Britaniji.

Najavio je i jačanje sankcija protiv korupcije, kroz odredbe o kojima se upravo raspravlja u Parlamentu.

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Koji mandat juri Vladimir Putin?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track