KAO DA JE ZNAO: Stiven Hoking pred samu smrt predvideo strašnu sudbinu čovečanstva! Rekao i kad će nas to snaći!
Foto: EPA

Genije

KAO DA JE ZNAO: Stiven Hoking pred samu smrt predvideo strašnu sudbinu čovečanstva! Rekao i kad će nas to snaći!

Planeta -

Stiven Hoking je u svom poslednjem naučnom radu pisao o tome šta bi matematički bilo potrebno za svemirsku sondu koja bi mogla da dokaže da postoje višestruki svemiri

Slavni fizičar Stiven Hoking je samo dve nedelje pre smrti napisao svoj poslednji naučni rad u kojem je govorio o tome kako bi naučnici mogli da otkriju paralelne univerzume, ali i o tome kako bi ovaj naš mogao da dođe do svog kraja.

Matematički rad delo je Hokinga i Tomasa Hertoga u kojem analiziraju šta bi bilo potrebno za svemirsku sondu koja bi mogla da prikupi dokaze za teoriju u paralelnim univerzumima. Rad govori o tome kako bi dokazi za višestruke svemire trebalo da budu otkriveni u pozadinskom zračenju koje seže od/do početka vremena, A ta sonda bi trebalo odgovarajućim senzorima da ih izmeri.

Hertog, koji je profesor fizike na belgijskom KU Leuvenu, rekao je da su radom hteli da ideju višestrukih svemira stave u naučni okvir koji se može testirati. Ako se kojim slučajem ova teorija potvrdi, ove naučnike bi zasigurno stavila među favorite za Nobelovu nagradu, međutim pošto se ona ne dodeljuje posthumno, Hoking ne bi mogao da je dobije.

Osim višestrukih svemira, naučnici u tom radu predviđaju i da će se naš univerzum konačno potpuno ugasiti kad zvezde ostanu bez energije.

Hoking je s Hertogom poslednje izmene rada odobrio 4. marta, samo 10 dana pre smrti, a rad bi trebalo da bude objavljen nakon recenzije u jednom od vodećih naučnih časopisa.

Kurir.rs/Independent

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JE GOVORIO STIVEN HOKING!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track