PAD DEONICA FEJSBUKA: Mark Zakerberg pukao pet milijardi dolara
Foto: Profimedia

Haos zbog prodaje profila

PAD DEONICA FEJSBUKA: Mark Zakerberg pukao pet milijardi dolara

Planeta -

Do naglog pada vrednosti akcija došlo je pošto je otkriveno da je čak 50 miliona profila s Fejsbuka zloupotrebljeno tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016

NJUJORK/LONDON - Deonice Fejsbuka imale su veliki pad na berzi - izgubile su sedam odsto vrednosti, što je Marka Zakerberga, osnivača najpopularnije svetske društvene mreže, olakšalo za neverovatnih pet milijardi dolara!

Do naglog pada vrednosti akcija došlo je pošto je otkriveno da je čak 50 miliona profila s Fejsbuka zloupotrebljeno tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. Nekoliko kongresmena u SAD zatražilo je od Marka Zakerberga da svedoči pred Senatom i objasni kako je došlo do ozbiljnog propusta i kršenja privatnosti.

Pokrenuta je i globalna kampanja #DeleteFacebook, zahvaljujući kojoj milioni korisnika masovno brišu svoje naloge.

Elizabet Denam, britanska komesarka za informisanje, potvrdila je da se istražuje kako su podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospeli u ruke kompanije „Kembridž analitika“.

Situaciju komplikuje to što je ova kompanija uticala na političke kampanje u više zemalja, čime je podrivala funkcionisanje i otvorenost demokratije. Zakerberg je sedmi najbogatiji čovek na svetu, a posle pada na berzi njegova imovina je procenjena na 69,5 milijardi dolara.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track