Najnovije vesti

GADAFI MU U KOFERIMA POSLAO 5 MILIONA EVRA U KEŠU?! Sarkozi i danas na policijskom ispitivanju!
Foto: EPA

SPORNO FINANSIRANJE

GADAFI MU U KOFERIMA POSLAO 5 MILIONA EVRA U KEŠU?! Sarkozi i danas na policijskom ispitivanju!

Planeta

Istražitelji danas, drugi dan zaredom, ispituju bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija zbog navoda da je nekadašnji libijski lider Moamer Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine.

Sarkozi je jutros izašao iz svoje kuće u Parizu zajedno sa advokatom, s kojim se potom odvezao do kancelarije u kojoj su ga sudski istražitelji juče ispitivali-

 

Sarkozi je juče ujutro priveden na razgovor u policiji zbog istrage u vezi sa finansijskim neregularnostima tokom njegove izborne kampanje 2007. godine.

Istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona evra od Moamera Gadafija.

 

Sudski izvor, koji je direktno upoznat s slučajem, rekao je za AP da je Sarkozi juče zadržan u pritvoru u policijskoj stanici u Nanteru, zapadno od Pariza.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobede na predsedničkim izborima 2007. godine.

 

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.

 

foto: Reuters

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 2017. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra.

 

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekršilo bi francuske propise, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahteva objavljivanje izvora sredstava za vođenje kampanje.

 

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...