Najnovije vesti

(VIDEO) NE IDE U KUPOVINU  BEZ MILIJARDU DOLARA U DŽEPU: Mohamed bin Salman objasnio kako izgleda njegov prosečan šoping
Foto: EPA/Will Oliver, Profimedia

ima se može se

(VIDEO) NE IDE U KUPOVINU BEZ MILIJARDU DOLARA U DŽEPU: Mohamed bin Salman objasnio kako izgleda njegov prosečan šoping

Planeta

U TV emisiji "60 minuta nedeljom", koja se prikazuje na kanalu CBS, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman odgovorio je na niz pitanja o tome kako gleda na ulogu islama, na ženska prava, na zatvaranje desetine saudijskih prinčeva i o svom bogatstvu.

Rekao je da je svestan da je u Saudijskoj Arabiji dominantna ultrakonzervativna interpretacija islama koja je držala na distanci nemuslimansko stanovništvo, oduzevši ženama osnovna ljudska prava, ograničavajući im društveni život zabranjujući bioskope, pozorišta, kao i slušanje muzike.

"Bili smo žrtve, naročito moja generacija koja je zbog toga najviše propatila", rekao je o snažnom talasu konzervativizma koji je zahvatio zemlju 1979. godine. U junu prošle godine on je prvi put dopustio ženama da voze automobile i snažno se založio za proširenje sadržaja zabavnog života.

Na pitanje jesu li žene ravnopravne sa muškarcima, princ Muhamed je odgovorio: " Apsolutno. Svi smo mi ljudska bića i tu nema nikakve razlike.

Sa njegovim dolaskom na vlast prestala je da važi strog pravilnik zabrana prilikom odevanja žena, povećan je njihov udeo u radnoj snazi, a rekao je i da vlada radi na regulisanju izjednačavanja plata muškarcima i ženama. Ipak, žene u Saudijskoj Arabiji podvrgnute su tzv. zakonu o starateljstvu koji muškim članovima porodice daje pravo da kontrolišu sve aspekte njihovog života, kao što je davanje dozvole da putuju u inostranstvo ili da se podvrgnu određenim medicinskim zahvatima".

Princ Muhamed takođe je branio svoju odluku o zatvaranju više od 380 saudijskih prinčeva, biznismena i bivših ministara u vladi, koje je držao u kućnom pritvoru u jednom hotelu.

"Ono što radimo u Saudijskoj Arabiji je ekstremno važno i potrebno. Sve što smo učinili bilo je u skladu s važećim zakonima", rekao je o hapšenjima.

Rodbina i prijatelji zatvorenika tvrde da su prinčevi, visokorangirani bivši članovi vlade i biznismeni bili psihički i fizički zlostavljani kako bi pristali na vladine zahteve. Jedan od njih je i preminuo, a na telu su bili vidljivi tragovi zlostavljanja, što je vlada Saudijske Arabije opovrgnula.

Kritičari mu zameraju da enormno troši vlastiti novac dok istovremeno propoveda fiskalnu odgovornost, a građanima je nametnuo i nove poreze. U samo nekoliko poslednjih godina, princ Muhamed je kupio superjahtu za 500.000.000 dolara, francuski dvorac za više od 300.000.000 dolara i umetničku sliku za 450.000.000 dolara.

"Što se tiče mojih privatnih troškova - da ja sam bogat. Nisam siromašan. Nisam ni Mahatma Gandi, ni Nelson Mandela.

Muhamed je naslednik kraljevske krune i postaće kralj kad umre njegov otac, kralj Salman. Teoretski Muhamed bi mogao vladati Saudijskom Arabijom idućih 50 godina.

"Ako će sve ići normalnim tokom, to se i očekuje", rekao je princ, a prenosi "Njujork tajms".

Kurir.rs/Njujork Tajms

Foto: Profimedia/EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KRALJEVSKI BLAM! Saudijski vladar ima pokretne stepenice od zlata, ali džaba mu!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...