(VIDEO) ŠOK! POTOP STIŽE SA ANTARKTIKA: Veliki glečer brzinom topljenja zaprepastio naučnike!
Foto: EPA

drama

(VIDEO) ŠOK! POTOP STIŽE SA ANTARKTIKA: Veliki glečer brzinom topljenja zaprepastio naučnike!

Planeta -

Veliki glečer Toten na Antarkiku, koji pažljivo prati naučna zajednica, topi se mnogo brže nego što se donedavno mislilo, što će imati dramatičan utjecaj na podizanje nivoa mora.

Glečer Toten jedan je od najbržih glečera Antarktika, a naučnici žele da posmatraju kako se topi s obzirom na veliku količinu vode koju bi mogao da oslobodi.

Koristeći se veštačkim stvorenim seizmičkim valovima koji pomažu naučnicima da vide kroz debljinu glečerskog leda, istraživači su otkrili da okeanom pluta veći komad Totena nego što se prvobitno mislilo.

''Na nekim lokacijama za koje smo mislili da ne plutaju, odnosno da je pričvršćen za tlo, otkrili smo okean ispod glečera, što ukazuje na to da glečer zapravo ceo pluta'', rekao je Pol Vajnberi sa Univerziteta u Vašingtonu, piše Daily Mail.

''To takođe znači da bi Toten mogao biti mnogo osetljiviji na klimatske promene u budućnosti'', rekao je Vajnberi.

Prema podacima NASA, između 2002. i 2016. godine Antarktik je gubio 125 gigatona leda godišnje zbog čega su se nivoi mora širom sveta podigli za 0,35 milimetra.

U nedavnoj studiji otkriveno je da se najveći glečer istočnog Antarktika topi odozdo jer vetar na led nanosi toplu vodu okeana, a taj vetar će biti jači sa razvojem klimatskih promena. Studiju su uradili istraživači sa univerziteta Ostin u Teksasu kao i da su se za te podatke oslonili na satelitske snimke i podatke o vetru.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRPSKI DRŽAVNI VRH U SMRTNOJ OPASNOSTI! Vučićev avion može da se sruši!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track