ŠAMAR ZA ŠAMAROM: Amerika podnela tužbu protiv Kine u STO
Foto: Profimedia

VAŠINGTON ZAOŠTRAVA

ŠAMAR ZA ŠAMAROM: Amerika podnela tužbu protiv Kine u STO

Planeta -

ŽENEVA - Sjedinjene Američke Države podnele su danas tužbu protiv Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u okviru paketa trgovinskih mera koje je juče najavio predsednik Donald Tramp zbog navodne kineske krađe američke intelektualne svojine.

Na meti memoranduma o trgovinskim tarifama, koji je potpisao Tramp, naći će se kineska roba u vrednosti do 60 milijardi dolara, ali tek posle 30-dnevnog konsultativnog perioda koji će početi kada lista bude objavljena.

Tužba pred STO je uglavnom očekivana, budući da uvođenje tarifa prema američkom zakonu zahteva istovremeno pokretanje sudskog postupka pred globalnom trgovinskom organizacijom.

Kina, koja odbacuje Trampove tvrdnje, najaviljuje da je spremna za uzvratne mere protiv američkog uvoza.

U saopštenju Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika se navodi da Kina krši pravila STO osporavajući stranim vlasnicima patenata, među kojima su i firme iz SAD, osnovna patentna prava tako što ne sprečava kineska preduzeća da koriste tehnologiju nakon isteka ugovora o davanju licence na patent.

Dalje se dodaje da Kina krši pravila STO i uvođenjem obaveznih ugovornih uslova koji su diskriminišući i nepovoljniji za uvoz strane tehnologije.

Takve mere onemogućavaju strane vlasnike tehnologija da ugovore o licencama i druge ugovore koji su vezani za tehnologije sklapaju na bazi tržišnih uslova, piše u saopštenju američke Kancelarije.

Kineski ambasador u STO izjavio je juče za Rojters da je Kina spremna za ovaj potez SAD i da će ga osporiti u STO.

Američke tarife usmerene na kineske politike o intelektualnoj svojini dolaze nakon druge dve velike Trampove odluke vezane za trgovinu - uvođenju carina na uvoz solarnih panela iz celog sveta, kao i carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Kinesko Ministarstvo trgovine najavilo je danas da zemlja planira kontramere na uvoz američke robe vredne do tri milijarde dolara, kako bi neutralisala negativne efekte američkih tarifa na čelik i aluminijum, a na kineskoj listi se nalazi 128 američkih proizvoda koji bi mogli da se nađu meti Pekinga.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track