(VIDEO) SVI SE PLAŠE OVOG OSTRVA DUHOVA: Okružuje ga sablasni zid, rado došle samo filmadžije HORORA!
Foto: Profimedia

SVE JE NAPUŠTENO

(VIDEO) SVI SE PLAŠE OVOG OSTRVA DUHOVA: Okružuje ga sablasni zid, rado došle samo filmadžije HORORA!

Planeta -

Ostrvo Hašima, poznato i kao Vojni brod, nalazi se na 15 kilometara od japanskog Nagasakija, a jedno je od 505 nenaseljenih mesta u istoimenoj prefekturi.

Najistaknutije karakteristike Hašime su napuštene betonske stambene zgrade i zid koji okružuje celo ostrvo, kao štit od mogućih tajfuna.

Ostrvo je bilo naseljeno od 1887. do 1974. godine, a 1890. ga je kupila kompanija "Micubiši" i zapocela projekat eksploatacije uglja sa dna mora. 1959. godine u Hašimi je živelo 5.259 stanovnika, na površini od svega 720 ari.

foto: AP

Kada je ugalj zamenjen naftom 60-tih godina, rudnici ulja su zatvarani širom zemlje, a ni Hašima nije bila izuzetak. "Micubiši" je zvanično najavio zatvaranje rudnika 1974. godine, a danas su zgrade prazne, a broj stanovnika je - nula.

Ostrvo je imalo višeod 30 stambenih blokova, 25 prodavnica, školu, dva bazena, bolnicu i groblje.

Turisti mogu da obiđu svega četvrtinu ostrva, ali ne smeju da se približe ni jednoj od gradevina. Za to je potrebna dozvola Gradskog veća Nagasakija i "dobar" razlog.

foto: AP

Jednostavno objašnjenje je da su ruševine izuzetno opasne.

Iako ostrvo nije napušteno "preko noći", ono svakako tako izgleda. Ostrvo je nekada držalo rekord u najvećoj naseljenosti na Zemlji. Posle 40 godina, nakon što su Hašimu napustili i poslednji stanovnici, japansko ostrvo je oronulo, koje sa trošnim zgradama i mračnim uspomenama deluje avetinjski.

foto: AP

U školi među polomljenim klupama stoje vežbanke i udžbenici, u bolnici rendgenski snimci, a na ulicama se može naći obuća. Tokom Drugog svetskog rata Hašima je, kao i mnogi drugi industrijski centri u Japanu, bila mesto prinudnog rada. Korejski i kineski ratni zarobljenici držani su ovde gde su obavljali najteže poslove. Bili su izloženi vrućini i vlažnosti uz veoma malo hrane.

Hašima je jedno od nekoliko industrijskih mesta na svetu koje čeka uključivanje u UNESCO-vu listu Svetske baštine.

foto: AP

Nadimak ovog ostrva, Vojni brod, potiče od njegove očigledne slicnosti sa tim plovilom kao i zbog njegovih visokih zidova na samoj obali mora. Vojni brod je prevod imena ostrva sa japanskog na engleski. Takode je poznato i kao ostrvo duhova.

Ostrvo je postalo čest predmet rasprave medu entuzijastima koji vole ruševine. Pošto ostrvo nije održavano, nekoliko zgrada se već srušilo. Medutim, pojedini spoljni zidovi su ponovo betonirani.

Hašima je bila korišćena i za snimanje više filmova. Panoramske snimke Džejmsa Bonda, u filmu "Skajfol", kako u čamcu prilazi ostrvu, snimani su na Hašimi. Na njemu je sniman i horor film, "Projekat Hašima".

Kurir.rs/Atlas Obscura Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja