NEMAČKI MEDIJI: Uhapsili smo Puđdemona, ali šta sada?
Foto: EPA

HAPŠENJE BIVŠEG KATALONSKOG LIDERA

NEMAČKI MEDIJI: Uhapsili smo Puđdemona, ali šta sada?

Planeta -

Bivši katalonski lider Karles Puđdemon uhapšen je u Nemačkoj po evropskoj poternici, ali još uvek nije izvesno da li će ga nemačko pravosuđe izručiti Madridu.

I dok nadležni organi ispituju slučaj, nemački mediji spekulišu da li je reč samo o pravnom pitanju.

Takođe, u prvi plan ističu da je Nemačka u obavezi da ispuni evropski nalog za hapšenje koji je izdala Španija, ali i da nemački krivični zakon ne poznaje termin pobuna" - za šta Španija optužuje Puđdemona.

Ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je za Bild da je reč o pravnom pitanju i da ne postoje opcije političkog delovanja. O slučaju Puđdemona će, kako je najavljeno, razgovarati nadležni u ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Pitanje je sada da li je Nemačka zaista u obavezi da izruči Puđdemona. Prema okvirnom sporazumu o evropskim nalozima za hapšenje privedena osoba se izručuje članici koja je izdala nalog, bez proveravanja postojanja osnova kažnjivosti samo u slučaju teških krivičnih dela kao što je terorizam, piše Bild. Ralf Deper, zamenik tužilaštva države Šlezvig-Holštajn, na čijoj teritoriji je Puđdemon uhapšen, kaže da nadležni ispituju koliko Puđdemon na osnovu evropske poternice može da ostane u pritvoru i da će odluka o tome biti doneta u ponedeljak. Begunci uhapšeni po evropskom nalogu, moraju se najkasnje u roku od 60 dana izručiti zemlji koja ih traži. Kiler nahrihten javlja, pozivajući se na izvore iz sudskih krugova, da Pućdemon razmatra mogućnost da zatraži azil u Nemačkoj. "Ako to učini, taj zahtev za azil, kao i svaki drugi, razmatra Savezna služba za migraciju", rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Šlezvig-Holštajna za ovaj list.

Međutim, kako se dodaje, šanse da Puđdemon dobije azil nisu velike, "jer krivično gonjenje odnosno izvršenje evropskog naloga za hapšenje ima prednost zad procedurom azila". Madrid nije imao uspeha u Belgiji sa svojim zahtevom za izručenje Puđdemona, piše Špigel. Njegovi advokati su ukazivali da krivično delo pobune koje mu se stavlja na teret u Belgiji i drugim evropskim zemljama ne postoji i zbog toga ne može da bude osnova za njegovo izručenje. Moguće je da španski tužioci polažu nade u paragraf nemačkog krivičnog zakona koji se odnosi na veleizdaju, koji podrazumeva nasilje, pretnju nasiljem ili ugrožavanje zemlje i ustavnog poretka. Puđdemon se nije koristio nasiljem, niti je nasiljem pretio, a nije na njega ni pozivao. Time se postavlja pitanje da li se može primeniti paragraf o veleizdaji, piše Špigel navodeći da reč "pobuna" i u španskom krivičnom zakonu predviđa upotrebu nasilja. "Za delikt pobune nije jednostavno dovoljno samo proglasiti nezavisnost Katalonije", kaže Dijego Lopez Gamido, profesor ustavnog prava univerziteta Kastilja la Manča za Špigel i dodaje da bez nasilja nije ispunjena definicija pobune. Zidojče cajtung konstatuje: "Nemačka sada ima svog prvog političkog zatvorenika"

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track