ZAPAD OBJAVIO DIPLOMATSKI RAT PUTINU: Svet proteruje ruske zvaničnike!
Foto: AP/Alexei Nikolsky, Reuter/Joshua Roberts

nove mere

ZAPAD OBJAVIO DIPLOMATSKI RAT PUTINU: Svet proteruje ruske zvaničnike!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp naložio je danas da se iz SAD protera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu zbog trovanja

bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji.

Pozivajući se na istaknute zvaničnike Trampove administracije, AP prenosi da je među njima i 12 špijuna za koje SAD veruju da koriste dipolomatski status u ruskoj misiji u Ujedinjenim nacijama kao paravan.

Nemačka će proterati četvoto ruskih diplomata zbog sumnje da je Moskva umešana u slučaj trovanja Skripala, potvrdilo je danas nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pisanje nemačkog dnevnika "Zidojče cajtung".

Ovaj nemački dnevnik prethohodno je javio da će Nemačka proterati četvro ruskih diplomata, preneo je Rojters. Francuska je najavila da će i ona proterati četvoro ruskih diplomata zbog navodne uloge u trovanju bivšeg dvostrukog špijuna.

Pedsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je 14 zemalja članica Evropske unije odlučilo da protera ruske diplomate. Među zemljama EU koje su do sada objavile da će proterati ruske diplomate su Poljska, Nemačka, Litvanija, Češka, Letonija, Estonija i Francuska. Odluku da se proteraju ruske diplomate donele su, takođe, Ukrajina i SAD.

Spisku zemalja koje proteruju ruske diplomate pridružila se i Kanada koja je saopštila da je 4 osobe označila kao "obaveštajce koji su upotrebili svoj diplomatski status za podrivanje kanadske bezbednosti i demokratije", prenosi Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscren

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ZAŠTO SE SRPSKIM ZVANIČNICIMA ZABRANJUJE ULAZAK NA KOSOVO I METOHIJU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track