RUSIJA SPREMA KONTRA UDAR: Odgovor Moskve će biti recipročan, Putin donsi konačnu odluku
Foto: EPA / Maxim Shemetov / Pool

Kremlj se oglasio

RUSIJA SPREMA KONTRA UDAR: Odgovor Moskve će biti recipročan, Putin donsi konačnu odluku

Planeta -

Rusija žali zbog odluke vlada zapadnih zemalja da proteraju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Britanijom u "slučaju Skripalj", a odgovor Moskve će biti zasnovan na principu reciprociteta, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin doneti konačnu odluku o tome kako će Rusija reagovati na proterivanje diplomata, koje je usledilo kako odgovor na napad nervnim agensom na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solsberiju, prenosi Rojters.

Rusija negira optužbe Velike Britanija da je umešana u napad.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prethodno da će odgovoriti na odluku velikog broja zapadnih zemalja da proteraju ruske diplomate, a njihove vlade optužilo da "slepo prate" svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

"Podrazumeva se da taj neprijateljski korak te grupe država ne može proći bez posledica i mi ćemo reagovati", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da taj "provokativni korak" solidarnosti sa Londonom predstavlja "liniju konfrontacije" usmerenu ka eskalaciji.

Rusija oštro protestuje protiv proterivanja svojih diplomata iz velikog broja zemalja članica EU i NATO, dodaje TAS S pozivajući se na saopštenje tog ministarstva. RIA javlja, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, da će Moskva u narednim danima na sličan način odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz zemalja EU.

"Odgovor će biti simetričan. Radićemo na tome u narednim danima i odgovorićemo svakoj zemlji", navodi agencija pozivajući se na taj izvor, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je 14 zemalja članica Evropske unije odlučilo da protera ruske diplomate. Akciji zemalja EU pridružile su se SAD, Kanada i Ukrajina.

Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se iz SAD protera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu.

Kurir.rs / Tanjug, Beta

Foto: EPA /Maxim Shemetov / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track