DŽON BOLTON BI SILOM MENJAO REŽIME: Novi Trampov savetnik ima suprotne stavove od njega
Foto: Reuters

neočekivano

DŽON BOLTON BI SILOM MENJAO REŽIME: Novi Trampov savetnik ima suprotne stavove od njega

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp odabrao je za svog novog savetnika za nacionalnu bezbednost bivšeg ambasadora pri UN Džona Boltona, čiji su neki spoljnopolitički stavovi u suprotnosti s ključnim elementima Trampovog gledišta o ulozi SAD u svetu.

Dok Tramp osuđuje "promene režima" u drugim državama, 69-godišnji Bolton je zagovornik intervencije u inostranstvu, a podržavao je i rušenja Vlada koje se ponašaju neprijateljski prema SAD, navodi novinar RSE Karl Šrek u svom tekstu.

Bolton je i žestoki kritičar politike ruskog predsednika Vladimira Putina, jastreb po pitanju odnosa prema Rusiji, s kojom Tramp želi da popravi bilateralne odnose, pogoršane zbog sukoba u Ukrajini i Siriji, i zbog navodnog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Pošto je Tramp odlučio da ga imenuje za savetnika, Bolton je u intervjuu za Foks njuz rekao da su njegove ranije izjave o nizu pitanja sada "iza njega".

"Važno je ono što predsednik kaže i savet koji mu dam", rekao je on.Novi Trampov savetnik insistira na snažnom "zastrašivanju" u borbi protiv, kako kaže, Putinove agresivne projekcije moći u inostranstvu koja podseća na Sovjetski Savez, navodi Šrek.

"Rusija Vladimira Putina krstari Istočnom Evropom i Bliskim istokom na način koji nije viđen još od Hladnog rata", rekao je Bolton ubrzo pošto je Tramp izabran za predsednika SAD 2016. godine.

U julu 2017. godine, Bolton je tokom sastanka s Trampom nazvao "uvredljivim" Putinovo negiranje mešanja Rusije u američke izbore.

Šrek piše da su Boltonovi tvrdi stavovi o Iranu i Severnoj Koreji dosta sličniji Trampovim. Medjutim, ubrzo pošto je Bolton u februaru izjavio da bi bilo "savršeno legitimno" da Vašington izvrši iznenadni napad na Pjongjang, Bela kuća je saopštila da je Tramp prihvatio poziv da se sastane s liderom Severne Koreje Kim Džong Unom i razgovara o nuklearnom programu te zemlje.

Tramp je tokom kampanje obećavao da će, ako bude izabran, "era izgradnje nacije biti privedena kraju", dok je Bolton bio istaknuti zastupnik međunarodnih intervencija SAD, uključujući invaziju na Irak 2003. godine koju je Tramp nazvao "katastrofom". U novembru 2016. godine Bolton je rekao da je jedino dugoročno rešenje za Iran "promena režima".

Bolton je takođe otvoreni protivnik nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana iz 2015. godine. U periodu pre potpisivanja tog sporazuma, založio se za vazdužne napade na neke nuklearne objekte u Teheranu, rekavši da "samo vojna akcija može da postigne ono što je potrebno", da spreči Iran da razvije atomsko oružje.

Tramp se protivio toj ideji tokom kampanje, a od tada je više puta zapretio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma.

Bolton je u decembru 2015. napisao da je režim u Teheranu "stvarni problem" i da je pitanje promene sirijskog režima sekundarno u poredjenju s ukidanjem nuklearnog programa Irana i uništavanja ekstremista Islamske države.

U cilju suzbijanja Islamske države zalaže se za "snažnu politiku rukovodstva SAD" i za "učešće punom snagom, uključujući i kopnene sile, za uništavanje Islamske države".

U novembru 2015. godine Bolton je rekao da je američko-ruska koalicija u borbi protiv Islamske države "nepoželjna i klizava", što je bilo u suprotnosti s Trampovim pozivom o zajedničkom delovanju s Rusijom po tom pitanju.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja