NEMAČKI MEDIJI O DIPLOMATSKOM RATU: Rusija je uvek bila dobar neprijatelj, Zapad je potegne kad god negde zaškripi!
Foto: Reuters 6 Jul 2015

kao po šemi

NEMAČKI MEDIJI O DIPLOMATSKOM RATU: Rusija je uvek bila dobar neprijatelj, Zapad je potegne kad god negde zaškripi!

Planeta -

Niko u EU ne želi da se u potpunosti zameri Rusiji, iako svi pokazuju solidarnost s Britancima u slučaju Skripalj, komentarišu nemački mediji, ali i konstatuju da EU neretko koristi Rusiju kao spoljnog neprijatelja koji će sve ujediniti kada im ne ide na planu unutrašnje politike.

Dojče vele navodi da su Sjedinjene Američke Države proterale 60 ruskih diplomata, Ukrajina 13, Albanija dvoje, a Makedonija jednog, dok je ukupno 16 država EU proteralo - od jednog do četiri diplomate.

"Neko protera jednog, neko dvoje, ali niko više od četvoro ruskih diplomata. Svi učestvuju u akciji, pokazuju solidarnost sa Britancima, ali niko neće da se baš totalno zaigra sa Rusijom. Sada je jedino pitanje kada će Rusija da protera diplomate. Vlada u Moskvi to mora da uradi kako bi sačuvala obraz", ocenjuje Radio Dojčlandfunk iz Kelna.

Ipak, nemački radio primećuje da niko ne govori o liniji zaustavljanja niti o strategiji izlaza iz situacije i ukazuje da "solidarnost sa Velikom Britanijom jeste dobra, ali dobra je i uviđavna spoljna politika."

Frankfurter rundšau piše da sada "savez SAD, Nemačke i zemalja EU zateže zavrtanj i na napad otrovnim gasom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja reaguje proterivanjem ruskih diplomata".

"Ispravno je to što se izražava solidarnost sa Londonom i time pojačava diplomatski pritisak na Moskvu. Osim toga, Zapad demonstrira da i pored mnogih razlika u mišljenjima može da donekle da naudi protivniku. Međutim, tom poduhvatu nedostaje jedan element: na primer, Nemačka je mogla da posreduje i odnese Putinu uzorke otrovne supstance. Zapad bi tako izašao u susret Moskvi i reagovao na njene zahteve, a Rusija bi istovremeno bila prinuđena da povuče sledeći potez", navodi frankfurtski list.

Hajlbroner štime upozorava da bi situacija mogla da eskalira i da je velika opasnost da na kraju svi budu gubitnici, a ističe da je veoma problematična i politika dvostrukih aršina, jer "dok je Rusija pod sankcijama, Turska neometano sme da nastavi svoj pohod protiv Kurda".

Istovremeno, Kelner štat-ancajger navodi da, iako je moguće sumnjičiti Rusiju, nema dokaza da je Kremlj imao svoje prste u ovoj igri. Zato se i proterivanje diplomata teško može opravdati, a za radikalnije korake kao što su ekonomske sankcije ne bi bilo osnova.

"Sve to neće promeniti stav Kremlja koji poriče svaku umešanost u napad nervnim gasom. Sada bi trebalo da uslede protivmere Moskve. A to dovodi do pitanja: šta donosi solidarisanje Zapada - osim daljeg kvarenja ionako zatrovanih odnosa?", ocenjuje Štutgarter nahrihten.

Fraje prese piše da zajedništvo Zapada "bode oči" pri čemu je, navodi, britanska premijerka Tereza Mej u svojoj zemlji pod pritiskom zbog svog "katastrofalnog upravljanja izlaskom Britanije iz EU" i prete joj novi izbori koji bi je "oduvali sa funkcije".

"A EU? Ona je u najvećoj krizi u poslednjih nekoliko decenija. Duboke pukotine između (uskoro još samo) 27 zemalja se ne mogu prevideti. I tako je upotrebljen oproban instrument politike moći: kada na unutrašnjepolitičkom planu ne ide, nađi sebi spoljnjeg neprijatelja koji će nas sve ujediniti. Rusija je uvek bila dobar neprijatelj", zaključuje nemački list.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja