ZEMLJOTRES! DOGOVOR KOJI JE IZNENADIO SVET: Putin i saudijski princ sklopili važan sporazum koji menja odnos snaga!
Foto: AP

PROMENE

ZEMLJOTRES! DOGOVOR KOJI JE IZNENADIO SVET: Putin i saudijski princ sklopili važan sporazum koji menja odnos snaga!

Planeta -

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) založiće se za "održiviju" saradnju s drugim izvoznicima nafte, najavio je danas generalni sekretar te organizacije Mohamed Barkindo.

Barkindova izjava na jednoj konferenciji Bagdadu dolazi nakon vesti da Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK, i Rusija, koja nije članica naftnog kartela, rade na jednom istorijski dugoročnom sporazumu koji bi mogao da produži kontrolu nad svetskim isporukama "crnog zlata" glavnih izvoznika na čak 20 godina.

Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman obelodanio je u ponedeljak, u intervjuu za Rojters, vest da dve zemlje rade na tom sporazumu.

"Rijad i Moskva razmatraju ugovor kojim bi se uveliko proširio sada kratkoročni savez koji je počeo u januaru 2017, nakon pada cena sirove nafte. Radimo na tome da jednogodišnje ugovore pretvorimo u sporazum dug 10-20 godina", izjavio je za Rojters saudijski krunski princ Mohamed bin Salman, dodajući da Rusija i Saudijska Arabija imaju okvirni sporazum, ali ne i detalje.

Dugoročni pakt između Rijada i Moskve efektivno bi uključio Rusiju u OPEC, jačajući njen stisak na Bliskom istoku gde su Sjedinjene Države dugo bile dominantna supersila.

Rojters podseća da je prošlog oktobra kralj Salman postao prvi saudijski monarh koji je posetio Rusiju, obezbeđujući podršku ruskoj ekonomijii.

Kurir.rs/ Tanjug/ Reuters

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track