(VIDEO) NOVA EPIDEMIJA NA POMOLU: Virus koji do sada nije napadao ljude, usmrtio tri pacijenta
Foto: Shutterstock

opasno

(VIDEO) NOVA EPIDEMIJA NA POMOLU: Virus koji do sada nije napadao ljude, usmrtio tri pacijenta

Planeta -

U Nemačkoj su do sada prijavljena četiri slučaja Borna virusa što je navelo naučnike da zaključe da se opasna bolest prenela na ljude.

Ovo otkriće dolazi nakon što su tri od četiri prijavljene žrtve primile organa od istog donatora.

"Borna virus 1 je povezana sa ljudskim bolestima u četiri slučaja u Nemačkoj, što je rezultiralo smrću tri osobe", kaže se u izveštaju Centra za sprečavanje i kontrolu bolesti EU.

"Borna virus 1 se kod ljudi retko javlja, s obzirom na ozbiljnost ove bolesti, države članice mogu razmisliti o tome da ga dodaju na listu patogena uključenih u diferencijalnu dijagnozu uzroka humanog encefalitisa", dodaje se u izveštaju Bolest je ranije otkrivena kod konja i ovaca, uz moguće simptome uključujući zapaljenje mozga. Kod konja, infekcije su dokumentovane pre više od 100 godina, a broj obolele životinje su imale probleme sa kretanjem, ponašanjem i često su uginule vrlo brzo.

Međutim, do sada prelazak virusa na ljude nije bio potvrđen.

"Moramo jasno razdvojiti trenutne pojedinačne slučajeve od onih pre 20 godina i istraga koje su tada vođene", kaže Martin Bir, šef Instituta za virusnu dijagnostiku Instituta Fridrih Lofler. "Sada vidimo jasan simptom, imamo smrt, a u uzorcima preminulih pacijenata može se otkriti veoma velike količine genoma virusa", dodaje on.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA PRETI NOVIM HAPŠENJIMA SRBA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track