STIŽE BRUTALAN ODGOVOR IZ PEKINGA: Tramp žestoko izazvao Kinu, a Si ga pustio da proleti i dočekao evo kako!
Foto: Profimedia

TRGOVINSKI RAT

STIŽE BRUTALAN ODGOVOR IZ PEKINGA: Tramp žestoko izazvao Kinu, a Si ga pustio da proleti i dočekao evo kako!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp uveo je dodatne, visoke tarife na uvoz kineske robe u SAD, i time ozbiljno isprovocirao Peking.

Predsednik Kine Si Đinping nije sedeo skrštenih ruku, te je spremio odgovor koji će SAD koštati skoro tri milijarde dolara.

Kina je zatražila od SAD nadoknadu na ime gubitka u trgovini zbog tarifa američkog predsednika Donalda Trampa na uvozni čelik i aluminijum, a to je, kako se navodi prvi korak koji bi mogao dovesti do pravnog spora između dve zemlje u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Kina je u dva podneska dostavljena WTO u ponedeljak odbacila tvrdnju SAD da su tarife na uvozne metale ustanovljene zbog nacionalne bezbednosti, navodeći umesto toga da one predstavljaju zaštitne mere, odnosno privremene trgovinske restrikcije koje imaju za cilj zaštitu domaćih proizvođača.

Peking je odgovorio na akciju SAD pretnjom da će uvesti carine na izvoz američke robe u Kinu u vrednosti tri milijarde dolara – među ostalim, na poljoprivredne, čelične i aluminijske proizvode – a kineski ambasador u Sjedinjenim Državama rekao je da su sve opcije na stolu iako azijska država ne želi trgovinski rat.

Borićemo se do kraja ako ne odustanete od tarifa

Kinesko ministarstvo trgovine pozvalo je danas Vašington da odbaci plan o tarifama, upozorivši na opasnost od lančane reakcije koja bi mogla da poremeti svetsku trgovinu, i poručilo da će se Peking "boriti do kraja".

Portparol ministarstva trgovine, Gao Feng, nije izneo detalje o tome kako bi Peking mogao da odreaguje na predlog predsednika SAD-a Donalda Trampa o uvođenju tarifa na kinesku robu vrednu 60 milijardi dolara zbog spora vezanog za politiku Pekinga prema stranoj tehnologiji.

Ipak, Gao je ponovo upozorio da će Kina "preduzeti sve odgovarajuće mere" kako bi odbranila svoje ekonomske interese.

Trampovi planovi predstavljaju "flagrantno kršenje" pravila Svetske trgovinske organizacije (STO) i "mogu pokrenuti lančanu reakciju" uvoznih ograničenja u drugim državama, što će naneti štetu globalnom ekonomskom rastu, rekao je on na redovnom brifingu za medije.

"Nadamo se da će Sjedinjene Države ukočiti s planom koji vodi u ponor, ili ćemo se boriti do kraja", naveo je Gao.

Naglasio je da se Peking pridržava pravila STO, uprkos primedbama Vašingtona, Evropske unije i stranih poslovnih grupacija da kineski regulatori ometaju pristup tržištu i štite domaće kompanije od konkurencije.

Potencijalne tarife koje je prošle nedelje odobrio Tramp, kako navodi AP, predstavljaju odgovor na žalbe da Peking "krade" ili primorava strane kompanije da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima.

Prošlog petka, Peking je odgovorio na prethodno povećanje američkih tarifa na uvozni čelik i aluminijum objavljivanjem liste proizvoda iz SAD, vrednih tri milijarde dolara, među kojima su svinjetina i čelične cevi, a koji bi mogli biti meta mera odmazde.

Gao je ponovio ranije ranije iznet kineski stav da je Peking otvoren za pregovore o nagodbi, ali nije potvrdio medijske vesti da su ti pregovori već počeli. Volstrit DŽornal je objavio da su zvaničnici SAD-a dostavili spisak zahteva za otvaranje kineskog tržišta u automobilskom, finansijskom i sektoru poluprovodnika.

Kurir.rs/ Al džazira/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track