SAUDIJSKI PRINC OTKRIVA MRAČNU TAJNU: Ekstremistički vehabizam je širen na zahtev Zapada! Evo šta je bio cilj!
Foto: AP

RADIKALIZACIJA

SAUDIJSKI PRINC OTKRIVA MRAČNU TAJNU: Ekstremistički vehabizam je širen na zahtev Zapada! Evo šta je bio cilj!

Planeta -

Mohamed bin Salman, krunski princ Saudijske Arabije, otkrio je u intervjuu za Vašington post da Rijad jeste širio ekstremističku vehabijsku ideologiju tokom Hladnog rata, ali da je to rađeno na zahtev zapadnih saveznika.

Cilj je bio da se osujete veze Sovjetskog Saveza s muslimanskim zemljama, kaže Bin Salman u intervjuu koji je dao Vašington postu tokom svoje posete SAD.

"Na zahtev naših saveznika, investirali smo u stvaranje kuranskih škola, džamija i širenje vehabizma u muslimanskom svetu", otvoreno je rekao sausdijski princ dodajući da je svrha te radikalizacije bila da se "spreči Sovjetski Savez da ojača svoj uticaj u muslimanskom svetu".

"Naši saveznici su zahtevali da koristimo naše resurse za postizanje ovog zadatka", navodi on. Međutim, u tom širenju islamskog ekstremizma "sukcesivne saudijske vlade su zalutale", kaže Bin Salman i ocenjuje da je danas potrebno hitno "raditi na povratku u normalnost".

Što se tiče finansiranja vehabizma, Mohamed bin Salman tvrdi da pare u najvećoj meri daju privatne institucije sa sedištem u kraljevstvu" i da to nije bila državna politika.

Kurir.rs/Vašington post

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track