(VIDEO, FOTO) U OVOM MESTU JE BERLINSKI ZID OPSTAO: Nemački gradić s pravom nosi naziv - Mali Berlin
Foto: Vikipedija

istorija

(VIDEO, FOTO) U OVOM MESTU JE BERLINSKI ZID OPSTAO: Nemački gradić s pravom nosi naziv - Mali Berlin

Planeta -

Trideset godina nakon uklanjanja Berlinskog zida, u Nemačkoj još uvek postoji jedan grad koji deli najpoznatija prepreka Hladnog rata.

Grad Modlarut ima samo petnaest kuća, ali ima dva gradonačelnika, dva broja za biranje i dva različita načina govora. Od 1810. godine grad je postojao na granici dve nemačke države, Bavarske i Tiringije, ali to nikada nije bilo problem stanovnicima do kraja Drugog svetskog rata. Podelom Nemačke između Sovetskog Saveza i SAD, Modlarut je bio podeljen duž linije između dve države. Sovjeti su okupirali istočni deo grada dok su Amerikanci preuzeli zapadni deo.

Modlarut
Modlarutfoto: Vikipedija

Podignut je zid sa stražarskim tornjevimai mitraljezima, a Modlarut je postao poznat kao "Mali Berlin". Ostao je samo mali deo zida, ali grad je i dalje podeljen. Grad još uvek ima dva gradonačelnika, dva poštanska poštanski broja i dva pozivna broja. Da razgovaraju s nekim sa druge strane ulice, ljudi moraju da naprave međugradski telefonski poziv. Postoje čak i različite škole za decu sa svake strane grada.

Modlarut
Modlarutfoto: Vikipedija

Obični turista ne bi primetio primetiti razliku u pozdravima koje koriste stanovnici na svakoj polovini grada. Na bavarskoj strani, oni su dobrodošli tradicionalnim bavarskim pozdravom "Grus Got" dok s druge strane koriste nemački pozdrav "Guten Tag". Džordž Buš, kada je bio potpredsednik SAD-a pod predsednikom Ronaldom Reganom, posetio je Modlarut.

Berlinski zid je pao 9. novembra 1989. Početkom decembra seljani na istočnoj strani zatražili su od gradonačelnika da otvori zid. Do 9. decembra seljani su bili slobodni da prolaze između dve strane. Danas je samo mali deo zida opstao u malom gradu, služi kao muzej na otvorenom, zajedno sa dve stražarske kule. Ipak, granica ostaje onakva kakva je već 65 godina, čime su dve strane grada odvojene.

Kurir.rs/WHO

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track