SAD IZNENAĐENE ODGOVOROM MOSKVE: Stejt department ostavio mogućnost da protera još ruskih diplomata
Foto: Vikipedija

diplomatski rat

SAD IZNENAĐENE ODGOVOROM MOSKVE: Stejt department ostavio mogućnost da protera još ruskih diplomata

Planeta -

SAD su saopštile da "nema opravdanja" za odluku Rusije da protera 60 američkih diplomata i zatvori američki konzulat u Sankt Peterurgu.

Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen izjavio je da taj potez pokazuje da Moskva nije zainteresovana za dijalog sa SAD o važnim pitanjima.

Hantsmen je to izjavio pošto je večeras pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde mu je uručen spisak američkih diplomata koji moraju da napuste Rusiju u roku od 48 sati.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojer kazala je da "Rusija ne bi trebalo da se ponaša kao žrtva" i navela da su ruski potezi "neopravdani" i "za žaljenje".

Nojer je rekla da SAD zadržavaju pravo da odgovore na odgovor Moskve.

Rusija je večeras saopštila da će proterati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu meru primenile prema ruskom diplomatskom osoblju zbog slučaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da će Rusija proterati 60 američkih diplomata i zatvoriti američki konzulat u Sankt Peterburgu, kao odgovor na odluku SAD da proteraju 60 američkih diplomata i zatvore konzulat u Sijetlu.

SAD su u ponedeljak načinile taj potez u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom koja optužuje Rusiju da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke.

Njih dvoje su 4. marta pronađeni bez svesti na klupi u engleskom gradu Solsberiju. Skripalj je i dalje u kritičnom stanju, dok je danas objavljeno da se stanje Julije Skripalj znatno popravilo.

Uz SAD, više od 20 zemalja, mahom članica EU i NATO, ukupno je proteralo više od 150 ruskih diplomata ove nedelje, a Rusija je večeras odgovorila svim tim zemljama istom merom.

Kurir.rs/Beta AFP

Foto: Vikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track