(VIDEO) UŽARENA SMRT SE ŠIRI: Pustinje se šire i svake godine su sve veće, NAUČNICI U PANICI!
Foto: Printscreen Youtube

VRELE GODINE

(VIDEO) UŽARENA SMRT SE ŠIRI: Pustinje se šire i svake godine su sve veće, NAUČNICI U PANICI!

Planeta -

Sahara je u prošlom veku toliko narasla, da je zabrinula ne samo naučnike, već i stanovike graničnih područja.

Sahara se u poslednjih nekoliko decenija povećala za više od 10 posto.

Nova studija objavljena u magazinu "Klima" pokazala je da su za povećanje najveće pustinje na svetu najverovatnije odgovorne klimatske promene.

Analizom podataka prikupljanih od 1923. godine do danas, naučnici su istraživali uticaj niza faktora na količinu padavina u području Sahare, koja trenutno zauzima površinu veličine SAD.

Ovi podaci od velikog su značaja za živote stanovnika graničnog područja Sahare - Sahela, zone u Africi koja se nalazi između Sahare na severu i plodnije regije Sudana na jugu.

I dok svetska populacija raste iz dana u dan, stanovnici rubnog dela Sahare ne mogu da dozvole gubitak ni najmanjeg dela retke plodne i obradive zemlje koja okružuje pustinju, piše Independent.

Ali, ono što posebno brine naučnike jeste činjenica da ova otkrića nisu isključivo vezana samo za područje pustinjske Sahare.

"Naše istraživanje vezano je za Saharu, ali verujemo da slično stanje vlada i u drugim pustinjama sveta", rekao je profesor Sumant Nigam sa Univerziteta u Merilendu, jedan od autora studije

Naučnici su otkrili da je na širenje pustinje uticala kombinacija klimatskih promjena, kako prirodnih klimatskih ciklusa, tako i klimatskih promena na koje su uticali ljudi.

"Vreli letnji meseci postaju sve topliji, a kišne sezone su sve kraće, i sa manje padavina.

Ova pojava povezana je sa povećanjem količine gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte u atmosferi, i povećanjem količine zagađenja u vazduhu", rekao je doktor Ming Kaj, programski direktor američkog Nacionalnog naučnog fonda, koji je finansirao istraživanje.

Kurir.rs/Independent

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track