KINESKA ODMAZDA JE BRUTALNA: Peking uzvraća udarac Vašingtonu! Ovo je Sijev odgovor na Trampove carine!
Foto: EPA

TRGOVINSKI RAT IZVESTAN

KINESKA ODMAZDA JE BRUTALNA: Peking uzvraća udarac Vašingtonu! Ovo je Sijev odgovor na Trampove carine!

Planeta -

Kina je danas povećala uvozne dažbine na američku robu vrednu tri milijarde dolara, između ostalog na svinjetinu, voće i druge proizvode, u carinskom sporu s predsednikom Donaldom Trampom, a mnoge kompanije strahuju da će eskalacija bilateralnih trgovinskih odnosa zadati udarac globalnoj trgovini.

Kinesko Ministarstvo finansija je saopštilo da je ovim potezom odgovorilo na podizanje američkih tarifa na uvozni čelik i aluminijum, koje je stupilo na snagu 23. marta.

Kineska Komisija za carine povećava carinsku stopu na osam uvezenih američkih proizvoda, među kojima je i svinjetina, za 25 odsto.

Takođe, uvodi novu carinu od 15 odsto na 120 proizvoda koje Kina uvozi iz SAD, među kojima je i voće.

Nove kineske carine predstavljaju protivudarac SAD nakon što je Tramp odobrio taksu od 25 odsto na uvezeni čelik, kao i od 15 odsto na uvezeni aluminijum.

Carine koje je prošle nedelje odobrio Tramp su, delimično, odgovor na pritužbe da Peking "krade" ili primorava strane kompanije da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima.

Inače, kinesko Ministarstvo trgovine pozvalo je 29. marta Vašington da odbaci plan o carinama, upozorivši na opasnost od lančane reakcije koja bi mogla da poremeti svetsku trgovinu, i poručilo da će se Peking "boriti do kraja".

Portparol ministarstva trgovine, Gao Feng, nije tada izneo detalje o tome kako bi Peking mogao da odreaguje na predlog predsednika SAD o uvođenju carina na kinesku robu vrednu 60 milijardi dolara zbog spora vezanog za politiku Pekinga prema stranoj tehnologiji, prenela je američka agencija.

Ipak, Gao je tada ponovo upozorio da će Kina "preduzeti sve odgovarajuće mere" kako bi odbranila svoje ekonomske interese.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja