NOVE TVRDNJE ŠOKIRALE SVET: Baba Vanga radila za bugarsku tajnu službu! Pre seanse joj davali informacije, pa zajedno trpali novac u džepove!
Foto: Printscreen/ Youtube

DETALJI O PROROČICI

NOVE TVRDNJE ŠOKIRALE SVET: Baba Vanga radila za bugarsku tajnu službu! Pre seanse joj davali informacije, pa zajedno trpali novac u džepove!

Planeta -

"Oko velikih ličnosti uvek se prepliću istina i glasine. I možda ih upravo to čini mitskim likovima, legendama. Ali ja mislim da je svako onaj koji je stao pred Vangu, a ona mu je ‘posegnula’ u dušu vadeći iz nje duboko skrivene tajne ili činjenice, nju priznavao", napisala je u knjizi "Vangina proročanstva" Ženi Kostadinova.

"Kako vidi? Pa Vanga ima snalažljive špijune koji istražuju i prate njene pacijente. Pre seanse daju joj informacije, a onda svi zajedno trpaju novac u džepove", šuškalo su zlokobno.

Saznavši za njene sposobnosti, za Vangin rad zainteresovale su se bugarske tajne službe. S obzirom na to da je bila u dobrim odnosima s vrhuškom bugarske komunističke partije i da su je često viđali u društvu predsednika Todora Živkova, skeptici smatraju da je svoju popularnost barem delimično mogla zahvaliti i informacijama koje je dobijala od bugarske tajne službe.

S druge strane, ruski istraživači paranormalnog zanimali su se za Babu Vangu, ali su njihovi zaključci i danas ostali strogo čuvana tajna.

Za Vangine vizije 60-ih godina počeli su pojačano da se zanimaju stručnjaci iz cele Bugarske i šire. Vlasti su bile zainteresovane za vidovnjakinju jer su u tome videle i svoj interes. Kontakti vidovnjaka s policijom i obaveštajnim službama nisu bili ništa neobično u istoriji. Ali s Vangom je sve otišlo i korak dalje.

Direktora Državnog instituta za psihologiju Georgija Lozanova vlast je angažovala da brine o Vangi, da je posmatra, istražuje, tako da je ona postala neka vrsta državnog činovnika i primala čak i penziju od države. Dobila je posao na Institutu za sugestologiju na Bugarskoj akademiji nauke. Otvorena je posebna kancelarija u kojoj je primala klijente, a njena predviđanja beležili su naučnici.

Dnevno je primala stotinak klijenata, a zarada od svakog susreta slivala se u državnu blagajnu. Lista čekanja bila je sve duža pa se u javnosti proširila priča kako za susret s Vangom treba "dobra veza". Neograničen pristup imali su politički službenici, a pokazivanje u javnosti sa Babom Vangom smatralo se pravom privilegijom. Postoje svedočenja kako su njeni posetioci i dobijali i priznanicu, svojevrsni račun. Vangu, navodno, nisi mogao ni videti dok ne platiš proročanstvo gradskoj kancelariji. Cene za sve nisu bile iste.

Nekad bi se, uprkos plaćanju, dogodilo da ona odbije da primi nekoga zbog njegovog karaktera, osobina ili zbog onoga što je videla – da posetioca čeka velika nevolja – prepričala je jedna poznata Bugarka medijima.

Bugari bi platili 10 bugarskih leva, građani socijalističkih zemalja 20 leva, a zapadnjaci čak 60 leva. Novac je dolazio tolikom brzinom kao da pada s neba. Ekonomisti su izračunali da je bugarskom budžetu pribavila najmanje devet miliona leva.

Čak se pretpostavlja da su je bugarske tajne službe (posle Drugog svetskog rata Bugarska je imala jednu od najrazgranatijih špijunskih mreža po Evropi) angažovale za svoje potrebe jer je često bila odsutna iz javnosti, a niko od porodice nije znao gde se ona nalazi.

Neki su pak potpuno odbacivali njene moći pa bez ustručavanja tvrde da se Vanga nikad nije susrela sa svom silom svetskih vođa nego da je to bio obični marketinški trik. Jer imali su dobar recept za prodaju.

"Kako bi slepa, nepismena žena iz provincijskog gradića, na granici bugarskih, makedonskih i grčkih zemalja, mogla predvideti događaje od presudne važnosti za čovečanstvo, videti prošlost i budućnost čoveka, ma čitavih naroda, razgovarati s duhovima mrtvih i putovati u prošlost?", pitali su se.

Treći pak, kažu kako je Vanga samo bila sklop zdravog razuma koji je imao neke – više ili manje tačne – pretpostavke o budućnosti.

"Čovek ima pet čula. Izgubite li jedno, druga su vam puno jača. Što se više na njih oslanjate, ona se više razvijaju", kažu skeptici. "A tek koliko informacija možete saznati oslonite li se samo na ljudski glas – njegov ton i boju", nastavljali bi.

Prema sećanjima o Vangi njea rođaka Stojanova u svojim knjigama zaključuje da je Vanga s vlastima socijalističke Bugarske imala jako težak i naporan odnos. Kao primer navodi da slepa Vanga, na primer, nikad nije smela da putuje.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) KILO VIRŠLI, SALAMA, PAKOVANJE SIRA... Ruska kradljivica natrpala u suknju POLA RADNJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track