(VIDEO) KARAVAN MIGRANATA IDE KA SAD, TRAMP PRETI MEKSIKU: Vojska će nam čuvati granicu!
Foto: AP, Reuters

TRAŽI OD KONGRESA DA REAGUJE

(VIDEO) KARAVAN MIGRANATA IDE KA SAD, TRAMP PRETI MEKSIKU: Vojska će nam čuvati granicu!

Planeta -

Američki predsednik, Donald Tramp, još od početka svoje predsedničke kampanje je obećavao da će izgraditi zid na granici SAD i Meksika kako bi zaustavio priliv migranata.

Danas, na Tviteru je napisao da "Meksiko šalje karavane ilegalnih migranata uz pomoć slabe imigracione politike SAD".

"Kongres mora odmah da reaguje", napisao je.

On je naglasio da će poslati vojsku na granicu kako bi se osigurala bezbednost i gradnja zida, a sve to je nazvao "velikim korakom". Istakao je da je o tome govorio sa američkim ministrom odbrane Džimom Matisom.

Karavan migranata koji putuje kroz Meksiko prema američkoj granici doveo je tu zemlju u nezgodan položaj. Takođe, izazvao je Trampa da zapreti ukidanjem finansijske pomoći zemljama centralne Amerike od kojih očekuje zaustavljanje grupe od 1.200 ljudi koji planiraju da zatraže azil ili da uđu u SAD ilegalno.

foto: AP

Neki meksički gradovi kroz koje prolazi karavan od 1200 migranata izašli su im u susret uprkos pozivima predsednika SAD meksičkim vlastima da ih zaustavi.

Lokalni zvaničnici ponudili su smeštaj na gradskim trgovima i praznim skladištima ili organizovali dalji prevoz.

Ovog proleća 3200 kilometara dugo putovanje, započeto 25. marta u Tapačuli blizu granice s Gvatemalom, završava se na granici SAD-a gde će neki migranti zatražiti azil, a drugi pokušati ilegalno da uđu u SAD.

foto: AP

Vlada je rekla da se iseljavanje događa od 2010. i da je u najvećoj meri čine migranti iz Srednje Amerike koji su došli u Meksiko ne ispunjavajući zakonske kriterijume.

"400 ih je već vraćeno u njihove zemlje porekla uz strogo poštovanje zakona i njihovih ljudskih prava", rekla je vlada.

foto: AP

Oni bez dozvole boravka u Meksiku i oni kojima je redovnim putem odbijen zahtev mogu da očekuju repatrijaciju, rekao je je jedan zvaničnik vlade.

Donald Tramp je poručio da će pomoć SAD-a Hondurasu i drugim zemljama biti dovedeno u pitanje ako ne zaustave karavan migranata.

foto: AP

Tramp je optužio Meksiko da "čini vrlo malo i ništa" kako bi sprečio ilegalan priliv migranata preko granice SAD-a. "Oni moraju da zaustave dotok droga i ljudi, ili ću im ja zaustaviti njihovu kravu muzaru, sporazum NAFTA", zaključio je.

Uprkos višemesečnim naporima, u Kongresu, sa republikanskom većinom, nije postignut sporazum o imigraciji, a očekuje se da psolanici uglavnom neće donositi osetljive zakone do izbora za Kongres u novembru.

Meksički ministar unutrašnjih poslova nije direktno govorio o karavanu, ali je na Tviteru napisao da je razgovarao sa šeficom američke Nacionalne bezbednosti Kristjen Nilsen i da su se "složili da analiziraju najbolje načine rešavanja priliva migranata u skladu sa zakonima svake zemlje".

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track