LONDON PRIZNAO: Nismo imali dokaze za trovanje Skripalja, samo pretpostavke
Foto: EPA

NISU SLUŠALI LABORATORIJU

LONDON PRIZNAO: Nismo imali dokaze za trovanje Skripalja, samo pretpostavke

Planeta -

Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije je priznalo da je zaključak o umešanosti Rusije u trovanje Skripalja između ostalog napravljen na osnovu pretpostavki.

Zaključak o krivici Rusije za trovanje Skripalja je napravljen na osnovu informacija da bivši ruski obaveštajci mogu da postanu mete, a ne na osnovu zaključka tajne laboratorije, naveli su u Ministarstvu inostranih poslova.

"Naša su saznanja da je tokom poslednje decenije Rusija vršila istraživanja hemijske supstance, moguće za ubistva, i u okviru programa proizvela i čuvala male količine ’novičoka‘, a imamo i podatke o ranijim ubistvima koja su izvedene u Rusiji - naš zaključak je da Rusija vidi neke bivše obaveštajce kao mete“, navodi se u dokumentu.

foto: Reuters

Britanski stručnjaci iz laboratorije Porton daun nisu uspeli da ustanove odakle potiče nervni gas novičok kojim je otrovan bivši špijun Sergej Skripalj, rekao je šef vojne laboratorije Gari Ejtkenhed.

On je istakao da nisu uspeli da dokažu da je agens proizveden u Rusiji. Šef laboratorije je potvrdio da je dobijeni uzorak identifikovan kao otrovna supstanca tipa novičok (po britanskoj terminologiji). Ipak, rekao je da su za kreiranje ovakve supstance potrebne sofisticirane metode, obično na nivou države.

Kurir.rs/Skaj njuz Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA POČINJE SA FORMIRANJEM ZSO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja