(VIDEO) PUTIN, ROHANI I ERDOGAN: Nastavljamo borbu protiv terorizma
Foto: Reuters/Umit Bektas

Zajedničko saopštenje

(VIDEO) PUTIN, ROHANI I ERDOGAN: Nastavljamo borbu protiv terorizma

Planeta -

Format mirovnih pregovora o Siriji u Astani jedina je međunarodna inicijativa koja je pomogla smanjenju nasilja širom Sirije, poručili su u zajedničkoj izjavi predsednici Rusije Irana i Turske Vladimir Putin, Hasan Rohani i Redžep Tajip Erdogan, posle samita u Ankari.

Rusija, Iran i Turska podržavaju suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije, navodi se u zajedničkom saopštenju trojice predsednika, potpisanoj u Ankari.

Ponovo je izražena namera da se nastavi saradnja za konačno uništavanje ISIS-a, Nusra fronta i ostalih ljudi, grupa, formacija i organizacija u Siriji povezanih sa Al Kaidom ili ISIS-om i naglasili uspeh njihovih kolektivnih napora u borbi protiv međunarodnog terorizma, dodaje se u saopštenju.

Iran, Turska i Rusija pozvali su međunarodnu zajednicu, UN i njene humanitarne organizacije da povećaju svoju pomoć Siriji pružanjem dodatne humanitarne pomoći.

"Pozvali smo međunarodnu zajednicu, konkretno UN i njene humanitarne agencije, da povećaju svoju pomoć Siriji pružanjem dodatne humanitarne pomoći, podržavajući humanitarne aktivnosti vezane za uklanjanje mina, obnovu osnovne infrastrukture, uključujući socioekonomske objekte i očuvanje istorijskog nasleđa", navodi se u zajedničkoj izjavi lidera.

Turska i Iran su uvereni da ne postoji vojno rešenje sukoba u Siriji, već on može da se reši samo političkim procesom putem pregovora, dodaje se u izjavi.

Trojica lidera potvrdila su svoju odlučnost za nastavak aktivne saradnje u Siriji kako bi se postigao dugoročni prekid vatre između sukobljenih strana i unapredio politički proces predviđen rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2254, navodi se u saopštenju.

Predsednici su spremni da pomognu u procesu pokretanja rada ustavne komisije Sirije u Ženevi u što kraćem roku.

"Oni su ponovo izrazili svoju podršku za početak rada komisije u Ženevi što je pre moguće, uz pomoć specijalnog izaslanika UN za Siriju i u saradnji sa tri zemlje-garanta", ističe se u saopštenju.

Trojica lidera podvukla su i važnost odvajanja terorista od oružane opozicije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: Reuters/Umit Bektas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA ĆE ZATRAŽITI ROK TRAJANJA BRISELSKOG SPORAZUMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja