ZEMLJOTRES NA VOLSTRITU: Dau Džons pao 1,8 odsto! Ovi proizvođači automobila biće najveći gubitnici trgovinskog rata!
Foto: AP

panika

ZEMLJOTRES NA VOLSTRITU: Dau Džons pao 1,8 odsto! Ovi proizvođači automobila biće najveći gubitnici trgovinskog rata!

Planeta -

Akcije američkih izvoznika, od proizvođača aviona do proizvođača traktora, danas su zabeležile pad, nakon što je Kina, u znak odmazde za Trampove tarife, predložila uvođenje carina na čitav niz američkih proizvoda.

Najveći pad pretrpele su deonice kompanija iz industrijskog sektora, pri čemu su, na primer, akcije Boinga pale za 3,3 odsto, proizvođača poljoprivrednih mašina "Deere&Co" za 4,0 odsto, a Dau Dipona za 1,3 odsto, prenosi Rojters.

Širi indeks S&P je pao za 1,2 odsto na 2.582 poena, industrijski Dau DŽons za 1,8 odsto an 23.605 poena, a tehnološki Nasdak za 1,2 odsto na 6.856 poena.

Deonice tehnoloških kompanija su takođe u padu, pri čemu je akcija Fejsbuka izgubila 2,1 odsto vrednosti i pala na 152,56 dolara, akcija Majkrosofta pala za 1,40 dolara na 88,31 dolar, a Amazona za 26,81 dolar na 1.364,85 dolara.

Automobilske kompanije BMW, Mercedes-Benc i "Tesla" najveći su potencijalni gubitnici najavljenog uvođenja viših kineskih carina na uvoz automobila iz SAD, navode analitičari istraživačke kompanije "Sanford Si. Bernštajn".

BMW šalje 89.000 vozila godišnje iz SAD u Kinu, Dajmlerov Mercedes-Benc isporučuje 65.000 vozila, a automobilska kompanija "Tesla" prodaje oko 14.000 vozila, poručuju iz te istraživačke kompanije.

Ukoliko najavljene mere Pekinga stupe na snagu, kineske carine na uvoz automobila iz SAD će porasti na 50 odsto sa uobičajenih 25 odsto.

Sedište BMW-a je u Minhenu, Nemačkoj, ali nosi titulu najvećeg američkog izvoznika automobila zbog velike isporuke vozila iz svoje fabrike u Južnoj Karolini. Sedište Dajmlera je u Štutgartu, a "mercedes" proizvodi i u američkoj saveznoj državi Alabami.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track