ID NASTAVLJA SA ZVERSTVIMA: Sada caruje mnogo brojnija i naoružanija Al Kaida, a njoj pristupaju preostali borci Islamske države
Foto: Profimedia

OTKRIVA STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST

ID NASTAVLJA SA ZVERSTVIMA: Sada caruje mnogo brojnija i naoružanija Al Kaida, a njoj pristupaju preostali borci Islamske države

Planeta -

Iako je prošlo nekoliko meseci od kada je proglašena pobeda nad Islamskom državom, u Iraku je situacija daleko od bezbedne!

Opasnost za Irak predstavljaju grupe sačinjene od nekadašnjih terorista ISIL-a, koje čine grupacije od 100 do 1.000 naoružanih ljudi, a koje korišćenjem terenskih vozila i dobrog poznavanja terena funkcionišu po principu "udari i beži". Najopasnija od njih se naziva "Bela zastava". Predvodi je jednooki pripadnik terorista koga je i sam Al Bagdadi smatrao nekom vrstom otpadnika, upozorava ekspert za bezbednost Ilija Životić.

foto: Profimedia

"Međutim, osim ovakvih pljačkaških bandi, mnogo opasniji su oni bivši borci koji su se vratili svom izvornom delovanju. Onom koga su praktikovali dok su bili samo jedna od grupa pod kontrolom Al Kaide. Upravo oni su odgovorni za smrt više od 200 vladinih službenika u Iraku od proglašenja pobede", objašnjava Životić.

Dodaje da su se teroristi specijalizovali da maskirani u regularne snage bezbednosti, formiraju adhok lažne kontrolne punktove na kojima nakon legitimisanja izvlače vladine službenike iz vozila i ubijaju ih ili odvode u nepoznatom pravcu.

"Osnovano se sumnja da je većina naoružanja koje nije pronađeno, a radi se o hiljadama komada pušaka, raketnih bacača i granata, nalazi upravo u posedu ovih grupa. Više hiljada originalnih putnih isprava je opljačkano u Iraku i Siriji a samo je mali broj pronađenih. Takođe, pred slomom tzv. Islamske države njeni rukovodioci su u svom časopisu Al Naba upravo i pozivali na prelazak u ilegalu i delovanje isto kakvo je bilo pre zauzimanja teritorija", otkriva Ilija Životić iz Centra za bezbednost DBA.

Ilija Životić
Ilija Životićfoto: Kurir

"Sve to dovodi do zaključka da sada imamo mnogo brojniju i naoružaniju novu Al Kaidu kojoj se ostaci ISIL-a vraćaju nego što je to bilo pre sukoba u Siriji i Iraku a čiji su se pripadnici pod maskom izbeglica mogli sasvim lako dokopati Evropske teritorije za vreme udarnih talasa migracija ili pak nalaziti u nekom od brzih čamaca koji svakodnevno dovoze sumnjiva lica do Sicilije sa Afričkog kontinenta. Iraku i Siriji se mora pomoći da uspostave kontrolu nad svakim delom teritorije, da eliminišu sve zaostale džepove terorista, da ekonomski ojačaju i tako zaustave radikalizaciju, a Evropa će uz jačanje granica morati da žrtvuje delić demokratije snažnijom borbom protiv radikalizacije kao i sprečavanjem da neko od 30.000 snažno radikalizovanih osoba koje postoje po rečima direktora Europola ne postanu teroristii ne bi li se sačuvala bezbednost", kaže stručnjak.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track