Najnovije vesti

ŠEF MOSADA: Iran 100 odsto pravi atomsku bombu!
Foto: Profimedia

SIGURAN U TO

ŠEF MOSADA: Iran 100 odsto pravi atomsku bombu!

Planeta

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad, Josi Koen, izjavio je da je "stoprocentno siguran" da je Iran i dalje posvećen razvijanju atomske bombe, istakavši da međunarodna zajednica mora da izmeni ili odbaci svoj nuklearni sporazum sa Teheranom

"Kao šef Mosada, ja sam 100 posto ubeđen da Iran nikada nije odustao od svoje vojne nuklearne vizije, ni na trenutak. Taj sporazum omogućuje Iranu da tu viziju ostvari. Zato verujem da se sporazum mora u potpunosti izmeniti ili odbaciti. U suprotnom, to bi bila strašna pretnja po bezbednost Izraela", rekao je on.

 

Koen je o tom pitanju održao razgovore na sastanku iza zatvorenih vrata s visokim zvaničicima, prenosi AP, pozivajući se na neimenovani izvor blizak tim razgovorima.

 

Šef Mosada je nuklearni sporazum sa Iranom, postignut 2015, nazvao "stravičnom greškom", rekavši da taj dokument Iranu omogućava da zadrži ključne elemente svog nuklearnog programa i da za nekoliko godina ukloni druga ograničenja.

"A onda će Iran moći da obogati dovoljno uranijuma za čitav arsenal nuklearnih bombi", upozorio je Koen, rekao je isti, neimenovani izvor, koji je učestvovao u poverljivim razgovorima.

 

Koen je kritikovao i ublažavanje sankcija Iranu, istakavši da je to rezultiralo "znatno pojačanom" agresijom Teherana, a ukazao je i na kontinuirani razvoj iranskih balističkih raketa dugog dometa.

Koenovi komentari predstavljaju uticajan glas u globalnoj debati koja se vodi povodom nuklearnog programa Irana, a uoči roka koji je američki predsednik Donald Tramp odredio za pooštravanje odredbi sporazuma postignutog 2015. godine, ocenjuje američka agencija.

 

Tramp je sredinu maja postavio kao rok za postizanje dogovora sa evropskim zemljama o pooštravanju ograničenja Iranu, uključujući produženje ograničenja o nuklearnim aktivostima koja, po trenuno važećim odrebama, treba da isteknu za nekoliko godina.

 

Ukoliko SAD i evropske zemlje ne budu uspele da se dogovore o novim kaznenim merama protiv Teherana, Tramp će se povući iz sporazuma i Iranu ponovo uvesti američke sankcije, upozorila je Bela kuća.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...