PESKOV: Blokada ruskih medija na Fejsbuku je cenzura! To je žalosno!
Foto: AP

REAKCIJA KREMLJA

PESKOV: Blokada ruskih medija na Fejsbuku je cenzura! To je žalosno!

Planeta -

Kremlj veruje da mere Fejsbuka kojim je blokirano više ruskih medija na Fejsbuku predstavlja cenzuru, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao da su mere Fejsbuka cenzura ruskih masovnih medija i da Kremlj prati situaciju.

"To je žalosno", rekao je Peskov.

Šef za bezbednost na Fejsbuk Aleks Stamos je saopštio da je uklonjeno 70 naloga na Fejsbuku i 65 naloga na Instagramu, koji je u vlasništvu Fejsbuka, kao i 138 stranica na toj društvenoj mreži koje je kontrolisala ruska Agencija za istraživanje interneta (IRA), inače poznata kao "fabrika trolova". Zakerberg je na Fejsbuku naveo da je IRA koristila kompleksnu mrežu lažnih naloga za obmanjivanje ljudi.

Fejsbuk je naveo da je mnoge obrisane članke i stranice objavila Federalna novinska agencija (FAN) za koju izgleda da je povezana s IRA. FAN je navodno povezan s biznismenom Jevgenijem Prigožinim.

Šef FAN Jevgenij Zubarev izjavio je agenciji Rosbizniskonsalting da je njegova grupa blokirana na Fejsbuku bez ikakvog objašnjenja. Po njegovim rečima, blokirani su i grupe izdanja Žurnalistka pravda (Novinarska istina), Nevske novosti, i Ekonomika sivodnja (Ekonomija danas).

TASS navodi da je Gugl njuz (Google News) prekinuo prenošenje sadržaja FAN-a od kraj oktobra, posle čega je ruska agencija za telekomunikacije Roskonadzor tražila objašnjenje uz tvrdnju da je FAN zvanično registrova ruski masmedij. Suspenzija je prekinuta u novembru.

Kurir.rs/ Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track