ŠPANSKA VLADA: Poštujemo odluku nemačkog suda, dopalo se to nama ili ne
Foto: AP

ODBILI DA GA IZRUČE

ŠPANSKA VLADA: Poštujemo odluku nemačkog suda, dopalo se to nama ili ne

Planeta -

Španska vlada saopštila je da poštuje odluku nemačkog suda koji je danas odbacio zahtev da bivši katalonski lider Karles Puđdemon bude izručen Madridu zbog optužbe za pobunu.

"Vlada nikada ne iznosi mišljenje o sudskim odlukama, pogotovu kada je reč o sudskim odlukama u nekoj drugoj zemlji. Uvek ih poštuje, dopalo joj se to ili ne", rekao je portparol španske vlade.

Nemački sud nije, međutim, odbacio zahtev Madrida za izručenje po osnovu optužbe za zloupotrebu javnih sredstava, a taj zahtev će, kako je danas saopštio, tek razmotriti.

Državni sud u Šlezvigu doneo je odluku da Puđdemon, u međuvremenu, može da bude pušten iz zatvora uz kauciju, dok ne bude doneta odluka o njegovom mogućem izručenju Španiji.

Sud je saopštio da određuje kauciju u iznosu od 75.000 evra. Pojašnjava se da Puđdemon ne može biti izručen po glavnoj optužbi za koju ga Madrid tereti, a to je optužba zbog pobune.

Naime, po obrazloženju suda, nemačko pravosuđe pod takvom optužbom - koju tretira kao "optužbu za izdaju" - podrazumeva upotrebu "nasilja".

Puđdemon je uhapšen u Nemačkoj po španskoj poternici kada je pokušao da se 25. marta preveze iz Finske do Belgije, gde trenutno boravi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track