(VIDEO) SAZNALA SE ISTINA, STIŽE NAPLATA: Boris Džonson pada zbog laži o Rusima?
Foto: Reuters

BRITANIJA

(VIDEO) SAZNALA SE ISTINA, STIŽE NAPLATA: Boris Džonson pada zbog laži o Rusima?

Planeta -

LONDON - Šef britanske diplomatije Boris Džonson našao se na udaru javnosti nakon što je uhvaćen u laži o poreklu nervnog agensa novičok, korišćenog za trovanje bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solzberiju 4. marta.

Ove laži koje su dovele do diplomatskog rata Zapada i Rusije iznervirale su mnoge, pa su milioni Britanaca na društvenim mrežama zatražili smenu ministra.

foto: Printscreen Twitter

Obrisan tvit

Džonson je više puta javno tvrdio da su forenzičari bez ikakve sumnje utvrdili da je novičok došao iz Rusije, ali su ga forenzičari demantovali prekjuče saopštivši da ne znaju gde je otrov napravljen.

Nakon toga je Forin ofis, na čijem je on čelu, saopštio da nikad nisu ni tvrdili da ima dokaza, pa su obrisali i zvaničan tvit u kojem su to tvrdili samo dve nedelje ranije. Naravno, kako na internetu ništa nije lako obrisati, sporna poruka je izazvala pravi bes.

- Premijerka Tereza Mej bila je oprezna u optužbama, ali je Džonson izašao sa tvrdnjama da je „101 odsto“ siguran da je ruski predsednik Vladimir Putin iza svega. Sada se ispostavlja da niko ne zna odakle mu ti podaci - kaže Dajan Abot, laburistička ministarka spoljnih poslova u senci.

foto: AP

Spin mašinerija

Lider laburista Džeremi Korbin optužio je Džonsona za „preterivanje“, a ovaj mu je uzvratio optužbama da „igra kako mu Putin svira“.

Preokret

AMERIKA BI DA VRATI RUSKE DIPLOMATE

Američki Stejt department saopštio je da Rusija sada može da zameni 60 diplomata koje su proterali iz solidarnosti sa Velikom Britanijom i zbog „slučaja Skripalj“.

- Kao i kada se dogode slični incidenti, Rusija može da popuni upražnjene pozicije - saopštili su oni.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da nedavne odluke pojedinih država o proterivanju ruskih diplomata predstavljaju ismevanje međunarodnog prava.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track