NEBENZJA O TROVANJU SKRIPALJA: Zašto bismo čekali 8 godina i onda ga napali 2 nedelje pre izbora?
Foto: AP

OBRAĆANJE U UN

NEBENZJA O TROVANJU SKRIPALJA: Zašto bismo čekali 8 godina i onda ga napali 2 nedelje pre izbora?

Planeta -

Bivši pukovnik ruske vojnoobaveštajne agencije Sergej Skripalj nije predstavljao pretnju po Rusiju, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na večerašnjoj otvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra slučaj trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije.

"Verzija incidenta koju širi Britanija navodi da mu Rusija nikada nije oprostila za izdaju i odlučila da ga eliminiše. U međuvremenu, savršeno je jasno da čovek nije mogao da predstavlja pretnju po Rusiju", rekao je Nebenzja.

"Zašto bismo čekali 8 godina i onda odlučili da delujemo 2 nedelje pre izbora i nekoliko meseci pre Svetskog prvenstva u fudbalu? Zašto smo ga onda pustili iz zatvora, zašto bismo to uradili na tako opasan i vrlo javan način", upitao je ambasador.

Činjenica da su Skripaljevi preživeli napad nervnim agensom takođe otvara nekoliko novih pitanja, dodao je Nebenzja.

"To može biti objašnjeno time da je protivotrov njima bio prosleđen odmah posle napada. Britanski zvaničnici, pak, kažu da nikakav protivotrov nije korišćen jer i ne postoji", rekao je.

Podsetimo, šef britanske laboratorije Porton daun, Geri Ejtkenhed, pre nekoliko dana je rekao da nisu uspeli da utvrde poreklo spornog agensa. To je značilo da teorija koju su Britanci gurali počinje da pada u vodu, rekao je ruski ambasador.

"Visoki britanski zvaničnici pozivali su se na navedenu laboratoriju kako bi okrivili Moskvu, međutim, kako je Porton daun saopštio da ne može da utvrdi da nervni agens potiče iz Rusije... To ne znam ni kako bih nazvao, to je neka vrsta teatra apsurda", rekao je.

On je takođe naglasio da London vodi protiv Moskve propagandni rat bez ikakvih pravila.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track