INDONEZIJA POČELA ISTRAGU PROTIV FEJSBUKA: Zakerbergovim ljudima preti po 12 godina robije!
Foto: Reuters

NEOPROSTIVO KRŠENJE PRIVATNOSTI

INDONEZIJA POČELA ISTRAGU PROTIV FEJSBUKA: Zakerbergovim ljudima preti po 12 godina robije!

Planeta -

DŽAKARTA - Indonežanske vlasti objavile su da su pokrenule istragu protiv Fejsbuka u vezi sa povredom privatnosti korisnika te društvene mreže u Indoneziji, kao i da ukoliko kompanija bude proglašena krivom, predstavnicima Fejsbuka u toj zemlji preti do 12 godina zatvora i novčana kazna od 871.000 dolara.

Ministarstvo komunikacija i informacionih tehnologija Indonezije navelo je u današnjem saopštenju da je od Nacionalne policije zatražilo da istraži moguća kršenja zakona koji se odnosi na privatnost, dan pošto je Fejsbuk objavio da je moguće da je više od milion Indonežana bilo izloženo neovlašćenom delovanju firme za konsultantske usluge u politici "Kembridž analitika".

Navodi se da je ministarstvo u četvrtak uveče pozvalo na razgovor predstavnike Fejsbuka u Indoneziji i zatražilo od njih da ta društvena mreža zaustavi aplikacije koje omogućavaju trećoj strani da dobije privatne podatke korisnika.

Indonezija je četvrta država u svetu po broju korisnika Fejsbuka. Na toj društvenoj mreži naloge ima 115 miliona Indonežana ili 97 odsto stanovnika koji poseduju mobilne uređaje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track