SOROŠ MU JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ, A NA NAŠOJ GRANICI PODIGAO JE OGRADU: Evo ko je Viktor Orban i šta bi Srbija mogla da dobije ako bude ponovo izabran!
Foto: EPA

IZBORI U MAĐARSKOJ

SOROŠ MU JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ, A NA NAŠOJ GRANICI PODIGAO JE OGRADU: Evo ko je Viktor Orban i šta bi Srbija mogla da dobije ako bude ponovo izabran!

Planeta -

U Mađarskoj su jutros otvorena glasačka mesta za parlamentarne izbore na kojima pravo glasa ima oko 8,3 miliona birača. Prema svim prognozama, aktuelni premijer Viktor Orban uspeće da osigura treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine.

Orban je novinarima, pošto je jutros glasao, izjavio da se na izborima odlučuje o budućnosti Majdarske.

On je na biračkom mestu rekao da će "poštovati odluku" birača i dodao da glasa rano da bi mogao da nastavi kampanju do zatvaranja birališta.

Ko je Viktor Orban?

Viktor Orban je mađarski političar i predsednik vlade Mađarske. Bio je predsednik vlade i od 1998. do 2002. Predsednik je stranke Fides, koja je u koaliciji sa Hrišćansko demokratskom narodnom partijom na izborima 2010. g. osvojila 52,73 odsto glasova, tj. dvotrećinsku većinu mesta u Mađarskom parlamentu.

foto: AP

Viktor Orban je po dužini obavljanja funkcije predsednika vlade (10 godina i 327 dana, u 2 mandata), postao treći u mađarskoj istoriji, posle Kalmana Tise i Đerđa Lazara.

Rođen je 31. maja 1963. g. u Sekešfehervaru. Diplomirao je pravo 1987. na univerzitetu Etveš Lorand u Budimpešti. Iako protestant, Orban je poznat po svom dobrom odnosu sa vođama svih većih religija u Mađarskoj.

Orbanova druga vlada sprovela je velike ustavne i pravne reforme u Mađarskoj. Orban se pozicionirao kao čvrst zagovornik suverenizma, u nekoliko navrata je dolazio u sukob sa Evropskom unijom. Tokom svog mandata, Orban je posebno ojačao odnose između Mađarske u Rusije.

foto: Reuters

Orban se protivi ilegalnoj migraciji. Njegova vlada je, kao odgovor na Evropsku migrantsku krizu, izgradila žičanu ogradu na granici između Mađarske i Srbije.

Mađarski građani su na referendumu odbacili plan Evropske unije o migrantskim kvotama, koji bi omogućio raspoređivanje izbeglica na teritiriji zemalja članica.

Zbog svog umerenog Evroskepticizma, populističke retorike i propagiranje koncepta iliberalne demokratije, Orban je postao jedan od najuticajnijih lidera u Evropskoj uniji.

Protivnik Soroša

Mađarski premijer je poslednjih meseci pojačao svoju nacionalističku retoriku i pokrenuo kampanju protiv Džordža Soroša, američkog milijardera mađarskog porekla kojeg optužuje da promoviše masovnu imigraciju u Evropi jer finansira nevladine organizacije.

Soroš, sada najveći neprijatelj Orbana, optužio mađarskog premijerada vodi "mafijašku državu".

Premijer Mađarske Viktor Orban tvrdi da je američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš zaradio na "kazino kapitalizmu" i da se ponaša kao šef države bez države.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka Orban i Soroš su bili saveznici u rušenju komunizma, ali su nakon toga pošli drugačijim putevima. Soroš Orbana opisuje kao opasnog autokratu, dok mađarski premijer tvrdi da se Soroš dajući finansijsku podršku opozicionim grupama meša u mađarsku politiku.

Šta bi Orbanova pobeda značila za Srbiju?

Saradnja Mađarske i Srbije u tokom mandata Viktora Orbana dostigla je istorijski visoku tačku.

Samo je u februaru ove godine u Budimpešti potpisano deset različitih sporazuma o saradnji dve zemlje, devet međudržavnih sporazuma i jedan u privatnom sektoru. Mađarska je rešila da investira milione evra i u centralnu Srbiju, a ne samo u Vojvodinu, što je dosad mahom bio slučaj.

foto: Fonet

Ne treba zaboraviti ni dogovorenu izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, kao ni na činjenicu da je robna razmena u 2017. između dve zemlje iznosila milijardu i po evra, a godinu ranije je premašila dve milijarde, što je apsolutni rekord.

Uz to, Mađarska je jedan od najvećih zagovornika što skorijeg ulaska Srbije u EU, a to je nedavno slikovito pojasnio šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, koji je na sastanku sa mađarskim kolegom Petrom Sijartom rekao da "u međunarodnim odnosima trenutno nema većeg Srbina od Sijarta".

Kurir.rs

Foto: AP, Fonet, Reuters, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) HRISTOS VOSKRESE! Srećan Uskrs!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track