ORBAN RAZBUCAO PROTIVNIKE: Posle ubedljivog trijumfa lideri opozicije podneli ostavke, a on poručuje: Ovo je istorijska pobeda!
Foto: AP

IZBORI U MAĐARSKOJ

ORBAN RAZBUCAO PROTIVNIKE: Posle ubedljivog trijumfa lideri opozicije podneli ostavke, a on poručuje: Ovo je istorijska pobeda!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobedu pošto preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su mu birači dali poverenje za treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine.

Koalicija Orbanove stranke Fides i manjeg partnera hrišćanskih demokrata, ubedljivo je slavila na izborima i po svemu sudeći osvojila dvotrećinsku većinu, odnosno 133 od ukupno 199 mesta u parlamentu, prenose agencije.

"Pobedili smo", rekao je Orban okupljenim pristalicama, ističući da je veliki odziv birača raspršio sve sumnje u tu pobedu.

"Osigurali smo istorijsku pobedu i stvorili mogućnost da zaštitimo Mađarsku", kazao je Orban.

Prema njegovim rečima, Mađarska još nije tamo gde želi da bude, ali ide svojim izabranim putem.

"Ići ćemo tim putem zajedno", kazao je Orban.

On je zahvalio biračima i posebno Mađarima koji žive izvan Mađarske i učestvovali su na izborima, što su, kako je rekao, pomogli da se "zaštiti matica".

Na osnovu prebrojanih 88,57 odsto glasova, koalicija na čelu sa Fidesom osvojila je 48,76 odsto glasova, prenosi MTI.

Na drugom mestu je nacionalistička stranka Jobik sa 19,74 odsto glasova i 26 mandata. Sledi koalicija predvođena socijalistima sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata, LMP sa 6,77 i DK sa 5,49 odsto glasova.

Odziv birača je već do 18:30, pola sata pre zatvaranja birališta, bio visokih 68,13 odsto.

Lideri mađarskih opozicionih stranaka, koje su prešle cenzus i ušle u parlament, podneli su sinoć ostavke nakon objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora, prema kojima je stranka premijera Viktora Orbana odnela veoma ubedljivu pobedu.

Kako je prenela agencija MTI, prvi je ostavku podneo predsednik stranke Jobik Gabor Vona, a potom su to učinili i kolider stranke LMP Akos Hadazi i predsedništvo Socijalističke partije.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track