Najnovije vesti

TRAMP ŽESTOKO ZAPRETIO: Spremni smo za vojni udar na Siriju, a Rusija će platiti cenu!
Foto: AP

OTVORENI SUKOB

TRAMP ŽESTOKO ZAPRETIO: Spremni smo za vojni udar na Siriju, a Rusija će platiti cenu!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je skorim vojnim udarom na Siriju zbog navodnog napada hemijskim oružjem na civile i upozorio da će Rusija, ili bilo koja druga zemlja, za koju se ustanovi da je odgovorna za taj napad, "platiti cenu".

On je sinoć, pred početak sastanka sa vojnim zvaničnicima u Beloj kući, izjavio da će doneti odluku vrlo brzo o tome kako će SAD delovati.

"Mi imamo mnogo vojnih opcija, i obavestićemo vas vrlo skoro", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

U navodnom napadu hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi 7. aprila poginulo je više od 40 ljudi, među kojima su i deca. Za napad se okrivljuju snage sirijskog predsednika Bašara al Asada koje su odbacile odgovornost.

Zapadne zemlje smatraju da Asad nije mogao da deluje bez podrške svojih saveznika Rusije i Irana.

Tramp je rekao da će se na taj napad "odgovoriti i to snažno". Na sastanku su bili ministar odbrane Džim Matis i načelnik združenog generalštaba SAD general Džozef Danford.

Ruska vojska je saopštila da su njeni vojnici istražili mesto napada u predgrađu Damaska i da nisu našli dokaze da je upotrebljen otrovni gas.

Tramp je rekao da je skoro izvesno da je Sirija odgovorna za napad. Vlada Bašara al Asada je to negirala.

Tramp je osudio napad kao "ogavan, užasan i varvarski".

"Ako je Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi zajedno, utvrdićemo mi to", rekao je Tramp.

SAD su pozvale Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju kojom bi se osudila dalja upotreba hemijskog oružja u Siriji i ustanovi novo telo koje bi utvrdilo odgovornost za hemijske napade.

Ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzja optužio je Vašington da namerno podstiče međunarodne tenzije pretnjama Rusiji tonom koji nije prihvatljiv čak ni za vreme Hladnog rata.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...