FEJSBUKU PRETI BANKROT: Ako ih odrape po džepu, društvenoj mreži se ne piše dobro! Kazna veća od sveg novca ovog SVETA!
Foto: Reuters

ZAKERBERG PRED KONGRESOM

FEJSBUKU PRETI BANKROT: Ako ih odrape po džepu, društvenoj mreži se ne piše dobro! Kazna veća od sveg novca ovog SVETA!

Planeta -

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg danas će se pojaviti pred američkim Kongresom gde će odgovarati na pitanja o skandalu koji je potresao tu kompaniju.

Prema svim dosadašnjim Zakerbergovim nastupima u medijima, kao i pripremljenoj izjavi koju će pročitati, već možemo da naslutimo šta će reći – izviniće se za sve probleme koji su nastali u poslednje vreme, od lažnih vesti, uplitanja drugih država u američke predsedničke izbore, govora mržnje i povrede privatnosti, pa će kao osnivač i šef kompanije, priznati krivicu i najaviti promene kojima će probleme u budućnosti rešiti.

No, bez obzira na ishod tog svedočenja, Fejsbuku preti još jedan veliki problem koji bi, u teoriji, ali gotovo sigurno ne i u praksi, mogao da znači kraj ove kompanije i društvene mreže.

Naime, Federalna trgovinska komisija (FTC) u SAD pokrenula je istragu protiv Fejsbuka zbog kršenja nagodbe koju su dogovorili sa Zakerbergovom kompanijom još 2011. godine. Prema toj nagodbi, Fejsbuk je dužan da poštuje i određena pravila vezana za privatnost i zaštitu podataka korisnika – pravila o privatnosti moraju biti jasna i svima razumljiva, a za neke promene vezane uz privatnost i zaštitu ličnih podataka potreban je pristanak samih korisnika.

Posle poslednjih događaja FTC je pokrenuo istragu koja je još u preliminarnoj fazi i do sada nisu pronađena kršenja nagodbe, ali kako se istraga bude širila, a pogotovo sa svim saznanjima vezanim uz ''Kembridž analitiku'', gotovo je sigurno da će komisija pronaći brojna kršenja nagodbe i da im preti kazna.

Kolika će biti ta kazna, to ćemo tek videti, ali se nedavno bivši predsednik FTC, Vilijam Kovačić našalio da je reč o više novca nego što ga trenutno ima na planeti (mislio je na novčanice i kovanice), a cifra o kojoj se govori je, verovali ili ne – 7,5 milijardi dolara, što bi, naravno, bio kraj Fejsbuka.

Do ove cifre mediji su došli kada su zbrojili broj Amerikanaca na koji je uticao skandal s ''Kembridž analitikom'' (71 milion) i korisnika (oko 110 miliona) koji su ugroženi drugim propustom koji je Fejsbuk priznao i putem kojeg su javni podaci korisnika bili dostupni pretragom telefonskog broja i mejla s najvećom mogućom kaznom koju bi ova kompanija mogla dobiti po korisniku – 41.484 dolara.

FTC sigurno neće udariti Fejsbuk po džepu ovako velikom kaznom, a Vašington post navodi da bi ta cifra mogla da bude oko milijardu dolara.

Kurir.rs/ Vašington post

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track