(VIDEO) EVO KAKO SU AMERIKANCI UNIŠTILI ČITAV NAROD: Na današnji dan donet zakon kojim su zatrli Indijance!
Foto: EPA

ASIMILACIJA

(VIDEO) EVO KAKO SU AMERIKANCI UNIŠTILI ČITAV NAROD: Na današnji dan donet zakon kojim su zatrli Indijance!

Planeta -

Na današnji dan 1883. godine federalna vlada u SAD donela je dokument kojim se zabranjuju svi jezici indijanskih plemena, njihova religija, kultura i običaji.

Američki zakonodavci su smatrali da je neophodno brzo asimilovati starosedeoce u američko društvo, a zatim i usvojili ovaj dokument kao zvaničnu politiku.

Američki starosedeoci, pogrešno nazvani Indijanci, su narodi koji su od praistorije nastanjivali krajeve od arktičke Kanade i Aljaske do Ognjene zemlje u Čileu i Argentini, koji se međusobno razlikuju po jezicima, kulturi i fizičkom izgledu.

Ovo ime su dobili po Indiji jer su doseljenici pogrešno mislili da se radi o obali Indije, a ne o novootkrivenom kontinentu Americi.

Stanovnici SAD ih u novije vreme zvanično više ne nazivaju Indijancima nego američkim domorocima odnosno starosedeocima.

Savremeni Indijanci su većinom zvanično hrišćani, ali se drže i domorodačkih verovanja i običaja. Oko 30.610.387 govori neki od domorodačkih jezika kao maternji, a mnogi su asimilovani te govore samo engleski, španski, portugalski, francuski ili holandski.

Nepoznato je koliko je domorodaca živelo na američkom kontinentu u času Kolumbovog dolaska. Procene se kreću od manje od 10.000.000 do više od 100.000.000. Danas na američkom kontinentu živi oko 52.000.000 Indijanaca, oko 125.000.000 mestika i oko 801.000 zambosa.

Marlon Brando je 5. marta 1973. godine odbio "Oskara" za najboljeg glumca za ulogu Vita Korleonea u filmu "Kum", a taj potez je sve iznenadio.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka karijera Marlon Branda je počela da bledi, a dva filma koja je snimio nisu prošla kako se očekivalo. To je izrodilo sve češća govorkanja da je njegovoj karijeri kraj, a kružile su i priče o neposlušnom ponašanju tokom snimanja ovih filmova, pa je važio za jednog od najnepoželjnijih glumaca.

Noć uoči 45. dodele nagrada, Brando je objavio da će bojkotovari ceremoniju i poslati Sašin Litlfedr, malo poznatu glumicu, da ide umesto njega. Ona je bila aktivistkinja pokreta za prava američkih starosedelaca. Kada su voditelji ceremonije, Liv Ulman i Rodžer Mur, tog 5. marta izgovorili ime najboljeg glumca, nisu to uradili kroz smeh. Mur je trebalo da preda nagradu Litlfedrovoj koja se na bini pojavila u tradicionalnoj odori plemena Apača. Ali, ona ju je odbila.

"Večeras sam došla u ime Marlona Branda i zamolio me je da vam kažem da neće moći da prihvati ovu velikodušnu nagradu. Razlog tome je tretman koji imaju Indijanci u filmskoj inustriji. Izvinite.", rekla je ona.

Indijanci danas su za većinu Amerikanaca zaboravljena nacija, potisnuta u zabačena ruralna područja, gde žive ispod granice siromaštva.

Kurir.rs/ Religion.oxfordre.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track