ISTRAŽIOCI KREĆU U DUMU: Ispitaće da li je bilo napada  hemijskim oružjem u Siriji!
Foto: Printscreen Tweet

istraga

ISTRAŽIOCI KREĆU U DUMU: Ispitaće da li je bilo napada hemijskim oružjem u Siriji!

Planeta -

Istražitelji Organizacije za zabranu hemjskog oružja (OPCW) putuju u sirijski grad Duma da istraže izveštaje o napadu na taj grad u kojem je poginulo više od 60 ljudi, saopštila je danas ta organizacija.

Oni su zatražila od Sirije "da urade neophodnu pripremu za takvo raspoređivanje", navodi se u saopštenju.

"Ovo se poklapa sa zahtevom Sirijske Arapske Republike i Ruske Federacije da se istraže optužbe o upotrebi hemijskog oružja u Dumi. Tim se priprema za dolazak u Siriju uskoro", dodaje se u saopštenju Organizacije za zabranu hemjskog oružja.

Kako je agencija prethodno izvestila, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Kremlj podneti rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom će predložiti da istražitelji iz OPCW istraže navodni hemijski napad na Dumu u istočnoj Guti.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da ne postoji pretnja da situacija u Siriji izazove vojne sukobe između Rusije i SAD.

Sirijska vlada takođe je pozvala Organizaciju za zabranu hemjskog oružja da pošalje svoj tim da istraži navode o hemijskom napadu u gradu Dumi u istočnoj Guti, izvestili su državni sirijski mediji.

Sirija želi da sarađuje sa OPCW da otkrije istinu o navodima koje pojedine zapadne sile koriste da bi opravdale svoje agresivne namere, prenela je Sana pozivajući se na neimenovani zvanični izvor u sirijskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Sirijska pobunjenička grupa optužila je vladine snage da su u subotu bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi i da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba. Zapadni mediji prenose da su tom prilikom desetine osoba ubijene. Sirijska vlada je, međutim, navode o tom napadu nazvala "izmišljotinama".

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) VUČIĆ I BORISOV O SAMITU U SOFIJI! Kosovo je pozvano da učestvuje?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track