(VIDEO) ASAD KAO ZAPETA PUŠKA: Sirija spremna za udar, maksimalno koristi rusku pomoć
Foto: Printscreen, EPA

ne da se iznenaditi

(VIDEO) ASAD KAO ZAPETA PUŠKA: Sirija spremna za udar, maksimalno koristi rusku pomoć

Planeta -

Sirijske vojne baze se u stanju visoke pripravnosti, aktiviran je sistem protivraketne odbrane oko predsedničke palate u Damasku, vojni avioni su prebačene u rusku vazduhoplovnu bazi u primorskom regionu Latakije, koja se smatra manje izložena mogućim napadima Vašingtona, Pariza i Londona.

Bašar Asad se priprema za moguću zapadnu vojnu akciju kao odgovor na navodni hemijski napad izveden prošle subote, istočno od glavnog grada, koji se pripisuje režimu.

Moguće mete američkih, francuskih i britanskih oružanih snaga u Siriji su koncentrisane u zapadnom delu zemlje, čvrsto u rukama vladinih snaga, Rusije i Irana.

Samo Islamska Republika, neprijateljska prema Izraelu, izgleda da je proširila svoje vojno prisustvo u bazi centralnoj Siriji i oko Damaska: u Šairatr, bazi kod Homsa koju su pre godinu dana bombardovale SAD i da Taifuru (takođe poznat kao Tiias ili T4) između Homsa i Palmira, koja je bila navodno pod udarima Izraela u februaru, kao i u noći između nedelje i ponedeljka.

U ove dve baze, između ostalog, smešteni su i avioni Mig-23 i Mig-25 i Su-22 Su-24. Blizu Homsa je baza Mišrife, dom nedavno proširene sirijske regionalne i vojne baze u kojoj se nalaze nekoliko Migova-21 i Migova-29.

Ostali važni ciljevi su koncentrisani oko Damaska. Baza Kisva, koja se nalazi između glavnog grada i Golanske visoravni pod kontrolom Izraela, smatra se iranskim uporištem.

Iran je takođe ojačao svoje prisustvo u sektoru međunarodnog aerodroma u Damasku, koji je podeljen na region rezervisan za civilne letove, a drugi u ratne svrhe. Druge ključne baze blizu Damaska su Dumair, u kojem se nalaze Migovi-23 i Su-22; i Meze, zapravo u urbanom pojasu grada, gde su raspoređene raketne baterije Sam-a raspoređene.

Blizu istočne Gute, u primorskom regionu, tu je sedište ruskih snaga u Siriji: to je baza Hmeimim, u provinciji Džabla, između Tartus i Latakije na moru. Dok se u Tartusu nalazi najvažnija ruska pomorska baza na Mediteranu.

Kurir.rs/Huffington post

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track