CELOJ ZEMLJI UKINULI INTERNET NA 48 SATI: Iza seče kabla krije se KATASTROFALNI SCENARIO!
Foto: Reuters

opasno

CELOJ ZEMLJI UKINULI INTERNET NA 48 SATI: Iza seče kabla krije se KATASTROFALNI SCENARIO!

Planeta -

Podvodni kabl dug 17.000 kilometara koji omogućava razmenu podataka između Evrope i zapadne obale Afrike (ACE) presečen je 30. marta ove godine, zbog čega su stanovnici Sijera Leonea i Mauritanije potpuno izgubili pristup internetu.

Takođe su pogođeni Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, prenosi "Dajn", kompanija za internet infastrukturu u vlasništvu kompanije “Orakl”. “Afrikan kost to Europe” (ACE) kabl povezuje 22 države - od Afrike do Francuske.

Za sada nije poznato kako je kabl presečen, ali izgleda da je vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiču na izbore.

"Najduži prekid zabeležen je u Mauritaniji, gde je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, posle čega je veza delimično obnovljena", kaže Dejvid Belson.

Prekid jasno pokazuje šta za internet može da znači obično presecanje kabla. Oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi se takvim kablovima, navodi forum Azijsko-pacifička ekonomska saradnja. Britanski i američki vojno-obaveštajni zvaničnici često su upozoravali da je malo urađeno na obezbeđenju kablova i da ruska mornarica navodno konstantno sporovodi aktivnosti u njihovoj blizini, piše “Biznis insajder”.

U Egiptu su 2013. godine uhapšena tri ronioca koja su nameravala da preseku podvodne kablove.

foto: printscreen businessinsider.com

"Prema najgorem mogućem scenariju napada na infrastrukturu podvodnih kablova od strane neprijateljske sile, potpuni gubitak veze mogao bi da ima katastrofalne posledice, ali čak i ograničena sabotaža ima potencijal da izazove ozbiljne ekonomske teškoće i ugrozi vojnu komunikaciju", izjavio je penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis.

"Ruske podmorničke snage detaljno sprovode aktivnosti osmatranja i nišanjenja u blizini infrastrukture za internet vezu u dubinama severnog Atlantika", dodao je on.

Prekid interneta u Mauritaniji verovatno će biti predmet istrage vojnih stratega kao primer uticaja isključenja jedne zemlje sa mreže presecanjem njenih internet kablova.

Kurir.rs/Businessinsider

Foto printscreen Businessinsider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track