IZRAEL SPREMAN ZA NAPAD: Ozbiljno shvatamo pretnje Irana!
Foto: EPA

GRANATIRANJE VOJNE BAZE

IZRAEL SPREMAN ZA NAPAD: Ozbiljno shvatamo pretnje Irana!

Planeta -

Izraelski zvaničnici ozbiljno shvataju pretnje Irana nakon vazdušnog udara na sirijsku vazduhoplovnu bazu u noći između nedelje i ponedeljka, za šta su ta zemlja, Sirija i Rusija optužile Izrael.

Iran je u utorak direktno zapretio Izraelu u odgovoru na taj navodni napad izraelskih borbenih aviona u kome je, kako se veruje, poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca.

Severna granica Izraela je u visokoj propravnosti zbog zabrinutosti za moguću odmazdu Irana ili libanskog Hezbolaha, kao i mogućeg udara SAD na snage sirijskog predsednika Bašara Asada zbog navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, navode izraelski mediji.

Meta vazdušnog udara koji se pripisuje Izraelu bila je baza T-4 kraj Homsa. Strani mediji su izvestili da je uništeno ono što su Iranci počeli da razmeštaju u bazi. Izrael nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Baza T-4 je jedna od ključnih mesta gde su razmešteni pripadnici iranske Snage Kuds Revolucionarne garde.

Arapski mediji navode da je među poginulima jedan pukovnik koji je bio odgovoran za operacije dronovima u Siriji. U udaru su navodno ubijeni ili ranjenih i drugi oficiri i oštećeno je pored dronova i oružje.

Ali Akbar Velajati, savetnik vrhovnog iranskog lidera, ajatolaha Ali Hamneija izjavio je u intervjuu za televiziju proiranskog Hezbolaha Al Majadin da "zločin Izraela neće proći bez odgovora".

Sirija i Rusija su takođe izdale saopštenja osude udara, a Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je pozvalo izraelskog ambasadora u Moskvi na razgovor.

Liberman: Ne znam ko je napao sirijsku bazu

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je u međuvremenu da ne zna ko je izveo napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji.

"Ne znam šta se tamo dogodilo i ko je napao. Ali, znam jednu stvar sa sigurnošću: Nećemo dozvoliti da se Iran učvrsti u Siriji, ma koja cena bila. Nemamo drugog izbora", rekao je Liberman u utorak tokom posete severnom Izraelu.

To nije prvi put da Izrael upozorova kako će transfer iranske vojne opreme i oružja smatrati "crvenom linijom".

Danas se sastaje uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, povodom napetosti na severnoj granici. Izraelske obaveštajne agencije informisaće ministre o svojoj proceni najnovijeg razvoja događaja.

Izraelska vojska se takođe priprema za još jedne masovne demonstracije Palestinaca na jugu duž granice s pojasom Gaze u petak, ali takođe nastoji uz pomoć Egipta da tamo smiri situciju.

Vojska je već pristala da proširi zonu za ribolov u Sredozmenom moru u pojasu Gaze, a to je jedan od koraka za koji su zvaničnici Hamsa rekli da bu mogao smanjiti napetost.

Izraelski mediji navode da je Gaza za izraelske odbramene zvaničnike nižeg prioriteta od severa zemlje.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track